Belföld

Az ukrajnai háborúra hivatkozva online tartják a CATL debreceni akkumulátorgyárának közmeghallgatását

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 15:07

Az eseményen fizikailag senki sem vehet részt, pedig a CATL akkumulátorgyárát nem fogadták egyöntetűen pozitívan Debrecenben. E-mailben és Ügyfélkapun keresztül lehet kérdezni.

Megjelent Debrecen önkormányzati honlapján a hirdetmény, amelyben közlik, hogy március 4-én reggel 8 és este 20 óra között tartják a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását, írja a Debreciner.  Az eseményen azonban fizikailag senki sem vehet részt, „honlapon való közzététel útján” rendezik meg, a lakosok a „közmeghallgatás” ideje alatt a városházának küldött e-mailben és Ügyfélkapun keresztül kérdezhetnek, valamint jelezhetik észrevételeiket.

A közmeghallgatásra azért van szükség, mert a Kúria tavaly a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt. A CATL előbb kérte ennek az új, de az eredeti kérelem alapján indított eljárásnak a leállítását, majd új kérelmet adott be. Schiffer András, a cég engedélyét a bíróságon sikerrel megtámadó debreceni civil aktivista, Horváth Nándor László jogi képviselője a lapnak akkor úgy fogalmazott: szerepet játszhatott a cég döntésében, hogy 

az új kérelem alapján indult eljárással elkerülhetik a lakosok jelenlétében megtartott közmeghallgatást.

A lakosok kizárására egy tavaly áprilisi kormányrendelet ad lehetőséget, amely az Ukrajnában zajló háború ürügyén megengedi az önkormányzatoknak és a hatóságoknak, hogy a közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül, online tartsák meg.

A CATL első katasztrófavédelmi közmeghallgatását 2023. január 9-én tartották, ezen több mint ötszázan vettek részt. A felháborodott debreceniek közbekiabálásai miatt a kínai cég képviselője nem tudta megtartani a prezentációját. A megjelentek többször is azt követelték, hogy népszavazáson dönthessenek a beruházásról, ilyen referendumot azonban később sem írtak ki. Papp László fideszes polgármester pedig ezen a rendezvényen tett ígéretet a mikepércsi lakosoknak, hogy a Debrecen szomszédságában lévő községben egy hasonló közmeghallgatás keretében válaszol az ott lakók aggódó kérdéseire. A Debreciner szerint több mint egy év elteltével kijelenthető, hogy Papp nem tartotta be a szavát.

Itt többet is megtudhat a debreceniek tiltakozásáról:


Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#catl#debrecen#akkumulátorgyár#közmeghallgatás

Címlapról ajánljuk