Belföld

Gulyás Gergely: Orbán Viktor csak a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről, nincs belső konfliktus a Fideszben

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 13:29

Balog Zoltánról nincs véleménye a kormánynak, de a Klubrádió vezetőjének Gulyás Gergely szerint le kellene mondania. Itt az első Kormányinfó a kegyelmi botrány kirobbanása óta, ahol a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról is kérdezték, hogy barátok-e még Magyar Péterrel, és elárulta, hogy ki lenne kiváló EP-listavezető Varga Judit távozása után.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 15:03

Mit üzen a kormány a bicskei áldozatoknak?

A kormány szerint az eddigi gyermekvédelmi törvényeket kell szigorítani. Azt is üzenetként fogalmazta meg Gulyás Gergely, hogy együttéreznek a bicskei áldozatokkal, és szeretnének segíteni nekik.

Az egyik bicskei áldozat, Pop Mert korábban arról beszélt az RTL Híradónak, hogy tőlük személyesen nem kért bocsánatot Balog Zoltán, aki keddi videós nyilatkozatában arról beszélt, már mindenkitől bocsánatot kért, akitől kellett:

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:57

Aktív kormánytagnak van-e felelőssége? Mit írt Magyar Péternek?

Vizsgálat folyik erről, de ez nem politikai szint, mondta a 444.hu kérdésére Gulyás Gergely. Korábban a lap arról érdeklődött: hogy lehet az, hogy hogy a Budaházy-ügy bekerült a kormányülésre, a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmény nem. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez rossz az összehasonlítás, mert a Budaházy-ügy országosan ismert ügy volt, ilyen ügyből viszont több hasonló is van, de ezeknek magától értetődő az elutasítása.

A 444.hu munkatársa mondta el Gulyás Gergelynek, hogy Magyar Péter Facebook-oldalán reagált a korábban elhangzottakra. „Te 2023 nyarán (írásban) jelezted, hogy az állami megbízásaimat a volt feleségem ilyen irányú döntése esetén tarthatom meg. Habár korábban még azt mondtad, hogy egy gyors/zökkenőmentes válás esetén természetesen semmi nem változik. Ez inkább hangzik burkolt fenyegetésnek.” Gulyás Gergely szerint ez önmagában nem értelmezhető, az ő kapcsolatuk ismerete szükséges ehhez.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:51

Novák Katalin milliói

Élete végéig több milliós havi tiszteletdíj, állami lakás, autó és titkárság jár az államfőnek, akkor is ha nem töltötte ki elnöki ciklusát. Vagyis a lemondása ellenére Novák Katalinnak is:


Gulyás Gergely erre a felvetésre azt mondta, Németországban volt ilyen vita, de ha a volt államfő bárhol dolgozik, akkor ez nincs így, és ismerve Novák Katalin biztosan hamar dolgozni fog valahol. 

Ajánló: Kétmilliós étkezőasztal és milliókért berendezett moziszoba várja Novák Katalin utódját az elnöki rezidencián

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:45

Mit szólt Orbán Viktor?

Gulyás Gergely nem tudja, milyen indoklással adott kegyelmet Novák Katalin K. Endrének, ezt neki sem mondta el. Az indoklás ügyében Novák Katalin tud válaszolni, a köztársasági elnök ha akarja, megindokolja a kegyelmi döntéseket, ha akarja, akkor nem. 

A jövőben jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák a kegyelmi döntéseket. 

Hogy mit szólt Novák Katalin lemondásához Orbán Viktor, arra Gulyás Gergely nem válaszolt. Csak annyit mondott: a kormányfő majd szombaton tart évértékelőt.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:40

Áll valaki Magyar Péter mögött?

Gulyás Gergely nem tudja, hogy áll-e valaki Magyar Péter mögött, de belső konfliktus biztos nincs a Fideszben. A miniszter nem tudott arról, hogy Magyar Pétert azzal fenyegették, hogy kirúgják állásából. 

Ajánló: Nyomozni kezdett a rendőrség Magyar Péter partizános kijelentései miatt

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:39

Navalnij: a Fidesz nem szavazta meg az állásfoglalást

Pénteken derült ki, hogy 47 éves korában, egy orosz büntetőtelepen meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin és rendszere kritikusa. A Hvg idézte fel a kormányinfón, hogy az Európai Parlament nagy többséggel elítélte Alekszej Navalnij embertelen fogva tartási körülményeit, de 

az állásfoglalást a Fidesz nem szavazta meg, pedig Navalnij halálához ezek a körülmények hozzájárulhattak.

Gulyás Gergely szerint az EP-ben gyakran beletesznek olyan dolgokat is a határozati javaslatokba, amivel nem lehet egyetérteni. Gulyás és a Fidesz-frakció is egyetért abban, hogy az emberi méltóságot meg kell védeni.

Ajánló: Megölték, meghalt Oroszország lelkiismerete: így búcsúzik a világ Alekszej Navalnijtól

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:39

Magyar Péter már reagált is Gulyás szavaira

Mint írtuk, Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón azt mondta, Magyar Péterrel hónapok óta nem beszéltek, szerinte „a barátságba az nem fér bele, hogy fenyegetik őt”. Erre a Facebookon reagált Varga Judit volt férje, aki rágalmazásnak nevezte, hogy fenyegette volna bármilyen ügyben Gulyást.

Te 2023 nyarán (írásban) jelezted, hogy az állami megbízásaimat a volt feleségem ilyen irányú döntése esetén tarthatom meg. Habár korábban még azt mondtad, hogy egy gyors/zökkenőmentes válás esetén természetesen semmi nem változik. Ez inkább hangzik burkolt fenyegetésnek

– írta, hozzátéve:

Merem remélni, hogy Magyarországon az állami vezetői pozíciókat szakmai alapon osztják és az én esetem csak egy sajnálatos kivétel volt.

Ez még nem minden, Magyar Péter azt is írta Gulyásnak: 

megköszönném, ha a magyar közélet megtisztulása érdekében befáradnál velem a Központi Nyomozó Főügyészségre egy az egész országot felkavaró büntetőügyben tanúskodni. Úgyis rég találkoztunk.

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:30

Megelőlegezett bizalmat kapott Magyar Péter

Gulyás Gergely szerint Magyar Péterrel szemben állami munkahelyein megelőlegezett bizalom volt. Bizonyára jól teljesített, ezt azok tudják megítélni, akik úgy döntöttek, hogy már nem alkalmazzák őt tovább, magyarázta Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergely szerint  nem igaz, hogy Orbán Viktor berendelte Balogot Zoltánt magához, hogy mondja el, mi a szerepe az ügyben. A Budaházy-ügyön kívül az elmúlt 13-14 évből nem emlékszik olyan kegyelmi ügyre, ami szóba került volna kormányülésen.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:24

Csak akkor lenne értelme egy Orbán-Zelenszkij találkozónak...

Ha az mindkét fél számára előnyös. A kormánynak vannak világos elképzelései, ha ezekkel kapcsolatban nyitottak az ukrán, akkor szóba jöhet majd egy találkozó.

Rácz András külpolitikai szakértő január végén az RTL Híradónak azt mondta: Ukrajnának és Magyarországnak is fontos, hogy az évek óta tartó hűvös viszony enyhüljön a két ország között, és létrejöjjön a régóta várt Orbán-Zelenszkij találkozó.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:16

Az RTL Híradó kérdez: Balog Zoltánnak le kell mondania?

Gulyás Gergely szerint ez a református egyház ügye. Gulyás Gergely kiváló püspöknek tartja Balog Zoltánt. A református zsinat összeüléséről a Miniszterelnökséget vezető miniszternek nincsen információja, de mivel az állam és egyház különváltan működik, ez az irányadó.

Gulyás Gergely nem akarta elmondani, hogy Varga Judit ellenezte-e a kegyelmet, szerinte nem elegáns, ha a lemondásuk után ebbe beleszól, 

pedig tudja a választ. 

Varga Judit nem tájékoztatta a kormányt, az ellenjegyzést pedig hibás döntésként jellemezte, nem kellett volna megtenni.

Arra a kérdésre, hogy Magyar Péter még mindig a barátja-e, Gulyás Gergely azt mondta: hónapok óta nem beszéltek, barátságba az nem fér bele, hogy fenyegetik őt. Magyar Péter a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy válásával összefüggésben vonult ki akkori munkahelyére, a Diákhitel Központhoz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Az RTL Híradó azt kérdezte, elképzelhető-e, hogy a KEHI-t egyfajta bunkósbotként használták vagy Magyar Péter nem mondott igazat?

A KEHI-vizsgálat és Magyar válása között Gulyás Gergely szerint nincs összefüggés.

Ajánló: Véd- és dacszövetség, reformkommunisták, cigis rendőr – Magyar Péter kilenc erős mondata

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:08

Orbán Viktor a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről

Gulyás Gergely szerint Balog Zoltán nem tájékoztatta-e Orbán Viktort arról, hogy lobbizik K. Endre szabadon engedéséért. A miniszterelnök vele együtt a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről. 

A 444.hu cikke szerint V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója 2015-ben úgy kapott Bárczy István-díjat a Fővárosi Önkormányzattól, hogy már tudniuk kellett az ellene felmerült súlyos vádakról. A díjat akkor főpolgármester-helyettesként Szentkirályi Alexandra adta át, aki a kormányinfón  azt mondta: nem vett részt a díj megszavazásában, csak átadta azt, technikai szerepet töltött be. A díjátadó idején V. Jánosról kimondták, hogy ártatlan, és amikor később kiderült, hogy mégis bűnös lehet, Tarlós István azt mondta, ha újraválasztják, javasolni fogja a díj visszavonását.

A Házon Kívül beszélt az egyik áldozattal és két volt nevelővel, akiknek fontos szerepe volt az igazgató és társai lebuktatásában. Ők mesélték el, milyen ember is volt, és mit is tett valójában a szabadon engedett K. Endre:

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 14:02

Más pedofil kapott kegyelmet?

„Ilyen vizsgálat nem kezdődött, de biztos vagyok benne, hogy nincs hasonló ügy” – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy kapott-e más, pedofíliával összefüggésben elítélt személy elnöki kegyelmet.

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 13:59

Deutsch Tamás remek listavezető lenne

Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne az EP-listának. A főpolgármester-jelölt nevével együtt az EP-listavezető nevét is közölni fogják a jogszabályban meghatározott határidőn belül, mondta Gulyás Gergely.

A  Fidesz korábbi EP-listavezető-várományosa Varga Judit volt, akinek a kegyelmi ügy miatt kellett visszavonulnia a közélettől.

Ajánló: 13 év házasság után, 2021-ben vált el Varga Judit és Magyar Péter

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 13:56

Magyar Péter előre megmondta, mit fog tenni

Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter exférje a Partizánnak adott interjúban barátjának nevezte Gulyás Gergelyt, akinek többször is jelezte kritikáit. A miniszter az ATV kérdésére azt mondta: hónapok óta nem beszélt Magyar Péterrel. Állítása szerint Magyar Péter megírta neki, hogy ha állami megbízatásai megszűnnek, akkor azt fogja tenni, amit most láthatunk tőle.

Megírta nekem, hogy ezt fogja csinálni. Nem próbáltam meg lebeszélni róla, mert nem szeretem, ha fenyegetnek

– mondta Gulyás Gergely.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 16. - 13:52

Azé a felelősség, aki a döntést hozta

Kérdésre válaszolva újra szóba került a kegyelmi ügy. A kormány tudomásul vette Novák Katalin és Varga Judit döntését. Gulyás Gergely érvelése szerint a magyar alkotmányos gyakorlatban az elmúlt 25 évben mindenki minden kegyelmi kérvényt ellenjegyzett, 

minden baloldali és minden fideszes igazságügyi miniszter, így csak ezt a gyakorlatot folytatta az akkor igazságügyi miniszter, kétségtelen, hogy ekkor szakítania kellett volna a gyakorlattal.

Balog Zoltán megteheti, hogy saját magával szembeni kritikát fogalmaz meg és bocsánatot kér, de a felelősség azé, aki meghozta, tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#novák katalin#balog zoltán#gyerekvédelem#tüntetés#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk