Belföld

Kitörés napi tüntetések: négy embert előállítottak, 173-at igazoltattak

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 13:41

A kitörés napi tüntetéseken volt, akitől fegyvernek látszó eszközöket foglaltak le, egy embernél rugós kést is találtak. 

Négy férfit előállítottak, 173 embert pedig igazoltattak a rendőrök szombaton a „kitörés napi” gyűlésekkel összefüggésben – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap reggel, adta hírül az MTI.

A tájékoztatás szerint a gyűlésekkel összefüggésben erőszakos bűncselekmény ugyanakkor nem történt. A négy előállított férfi közül kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő, tőlük fegyvernek látszó eszközöket (feltehetően airsoft fegyvereket) foglaltak le.

Egy embernél rugós kést találtak, ellene közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás.

Az egyik gyűlés résztvevőjével szemben pedig az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt indult büntetőeljárás, mert maszkot viselt, amit a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó levenni. A közlemény szerint három „kitörés napi” gyűlést engedélyeztek, kettőt megtiltottak szombaton. A főváros teljes területére elrendelt fokozott ellenőrzés csütörtök éjféltől hétfő 8 óráig tart.

A Becsület Napja a Vörös Hadsereg második világháborús budapesti ostromára emlékező esemény február 10-e és 12-e között. Az eseményen azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A tavalyi szélsőjobboldali megemlékezés környékén több incidens is történt: valószínűleg német szélsőbaloldali bűnbandákhoz tartozó egyének több olyan ember ellen is erőszakos támadásokat indítottak, akikről azt feltételezték, hogy a megmozdulásra igyekeztek.

Az idei Kitörés Emléktúra ellen szombaton antifasiszta tüntetést is tartottak Budapesten.

Nyitókép: Szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban a Becsület napja megemlékezésen. Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

#Belföld#kitörés túra#kitörés napja#becsület napja#előállítás#igazoltatás#brfk#antifasiszta#szélsőjobboldali

Címlapról ajánljuk