Belföld

A DK, a Jobbik és az MSZP is közvetlen elnökválasztást javasol, a Momentum Orbán felelősségét vizsgálná

rtl.hurtl.hu

2024. február 10. 17:26

Az ellenzék szerint elég volt abból, hogy „Orbán Viktor emberei” beülnek a pozícióba, majd megbuknak. 

DK: Közvetlenül az emberek dönthessenek az új köztársasági elnökről

„Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét” – indokolta a Demokratikus Koalíció, hogy Novák Katalin lemondása után miért tartanák helyesnek a közvetlen elnökválasztást.

Azt kezdeményezzük, hogy ne Orbán Viktor és az Országgyűlés, hanem az emberek döntsenek az új köztársasági elnök személyéről, ahogy ez Európa legtöbb országában is kitűnően működik

– fogalmaz a párt a közleményében.

Az erről szóló javaslatot benyújtják a parlamentnek, a költségek minimalizálása érdekében pedig azt javasolják, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen. 

„Ezzel párhuzamosan pedig aláírásgyűjtést is indítunk a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, hogy minél több magyar ember támogatását szerezzük meg. Nem szabad megengedni Orbánnak, hogy ismét ő válasszon” – írta a DK.

Momentum: Orbán Viktornak is tudnia kellett a kegyelmi döntésről

A pedofilügy három felelőse közül az egyik épp most mondott le. Novák Katalin után az a minimum, hogy Varga Juditból nem lesz EP-képviselőjelölt, és lemond országgyűlési mandátumáról – írta Novák Katalin bejelentésével egy időben Donáth Anna, a Momentum elnöke. (Azóta Varga Judit is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől.)

Donáth Anna szerint a harmadik felelős a miniszterelnök, Orbán Viktornak pedig ki kell állnia, és magyarázatot kell adnia a történtekre. „Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem tudott az ügyről. Ő a miniszterelnök, az ő kormánya nevében írta alá Varga Judit a kegyelmet. Ez Orbán rendszere, így eltagadhatatlan a felelőssége” – fogalmazott.

A Momentum este 6-ra tüntetést tervez a Sándor-palotához.

Jobbik: Alkotmánymódosítást a közvetlen elnökválasztásért!

„Elég volt abból, hogy a Fidesz elnöke, Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe. Követeljük, hogy köztársaságielnök-jelöltek közvetlenül mérettessék meg magukat” – írta közleményében a Jobbik. 

A párt hozzátette: „Bízunk benne, hogy Orbán ugyanolyan rekordsebességgel jelenti be az Alaptörvény-módosítást ebben a kérdésben is, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt Novák Katalin segítségére sietett, mindhiába. A Jobbik azt is közölte, hogy a mai napon benyújtották az erre vonatkozó alkotmánymódosító-javaslatukat.”

Párbeszéd: A Fidesz bántalmazó rendszert tart fenn

A tény, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adhatott egy pedofil bűnelkövető-segédnek, azt mutatja, hogy ez nem a rendszer egyik hibája, hanem maga a rendszer – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Ez a Fidesz bántalmazó rendszere, ez a Fidesz kiszolgáltatott gyerekeket rendszeresen bántalmazó rendszere – tette hozzá.

A párt azt követeli, hogy támogassa a kormány az általuk benyújtott törvénymódosítást. E szerint nemcsak a pedofil bűnelkövetőket, hanem a segédjeiket is eltiltanák az olyan munkáktól, amelyekben gyerekek közelében kell dolgozni.

MSZP: Novák és Varga után Orbánnak is vállalnia kell a felelősséget

„Novák Katalin lemondásával és Varga Judit visszavonulásával vállalta a felelősséget tettéért, ám ennyivel nem zárul még le a történet. Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Orbán bábját nem követheti egy másik a pozícióban: válasszunk közvetlenül köztársasági elnököt!” – közölte az MSZP.

A párt vizsgálóbizottságot állítana fel, amelynek feladata a kegyelmi és az ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata mellett az volna, hogy tárja fel a Novák Katalin lemondásához vezető ügyet is. „Nem felejthetjük el azt sem, hogy az ügyben a legfőbb felelősség a miniszterelnöké, Orbán Viktoré, ő helyezte pozícióba ezeket az embereket, tőle függnek a miniszterek és a köztársasági elnök is” – írta a párt.

Hozzátették: Nem elegendő a két személy távozása, magát az ellátórendszert kell felülvizsgálni és jobbá tenni.

Ungár Péter: Novák Katalin helyes döntést hozott

„Novák Katalin helyes döntést hozott, ugyanakkor döntésével nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit mi, magyarok mindannyian elszenvedtünk. Hatalmas sebeket kapott a közbizalom, és az emberek joggal vonhatják kérdőre a választott politikusaikat: hogyan történhetett ez meg? Miért, és milyen indokok alapján?” – írta Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP elnöke.

Hozzátette: Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg az embereknek ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie.

„A Fidesz második köztársasági elnöke bukik meg. Ez nem véletlen. Nem tévedés. Nem mulasztás. Nem hiba. Arra kell gyanakodnunk, hogy ez azért történik meg, mert képtelenek a konszenzusra, a kompromisszumra. Amikor fel kellene mutatni a nemzet egységét, amikor ki kell állni a próbát, akkor elbuknak. Nem mindannyiunkat képviselik, és részérdekektől hajtva döntenek” – fogalmazott.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#ellenzék#novák katalin#demokratikus koalíció#mszp#momentum#lmp#jobbik#párbeszéd#lemondás

Címlapról ajánljuk