Belföld

A népegészségügyi központ szerint csak a betegszállítók hibáztak, amikor otthagyták Curtis édesanyját a lakása előtt

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 13:28

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint se a kórház, se az Országos Mentőszolgálat nem hibázott. Ellenben a betegszállítók igen.

Lezárta a Curtis édesanyjának egészségügyi ellátásával kapcsolatos hatósági vizsgálatot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A közlemény szerint a beteg egészségügyi ellátása és a betegszállítás megrendelése a hatályos szabályoknak megfelelően történt, ezért az egészségügyi szolgáltatóval és az Országos Mentőszolgálattal szemben intézkedést nem tett. 

Ugyanakkor a betegszállító jogszabálysértést követett el azzal, hogy a szállítási időtől eltérően szállította haza a beteget, továbbá azzal, hogy munkatársai nem győződtek meg arról, hogy a beteg teljes biztonsággal hagyható otthonában.

Azt is hozzátették, annak ellenére, hogy a betegszállító cég saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, a hatóság figyelmeztetésben részesítette, és a betegek biztonságos átadásának feltételei tekintetében kötelezte szolgáltatói belső szabályozásának kiegészítésére.

Curtis több mint három hete számolt be arról, hogy mentőt kellett hívni édesanyjához, aki a rapper közlése szerint zavart volt, nagy fájdalmai voltak és 17,9 volt a cukra. A mentők a zenész elmondása szerint csak második hívásra, három óra késéssel érkeztek ki.

A zenész elmondása szerint a kórházban azt ígérték neki, hogy felhívják, ha édesanyját hazaengedik, de ez végül nem történt meg. Amikor nyolc óra körül felhívta a kórházat közölték vele, hogy édesanyját már egy órája hazaszállították. A rapper közlése szerint édesanyját „egy műanyag székre ültették köntösben, mezítláb a lakása elé”.

Az érintett betegszállító cég azonnali hatállyal kirúgta az alkalmazottat, aki hibázott.

Az üggyel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Belföld#curtis#nemzeti népegészségügyi és gyógyszerészeti központ#nngyk#betegszállító#egészségügy

Címlapról ajánljuk