Belföld

Ügyvéd a 13 éves nagyecsedi lány haláláról: Hasonló esetek naponta, kétnaponta történnek

Kovács IstvánKovács István

2024. február 6. 13:54

Ábrahám László műhibaperes ügyvéd szerint a nagyecsedi családnak feljelentést kell tennie, hogy kiderüljön, orvosi hiba vezetett-e a lányuk halálához.

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekménye miatt nyomozhat a rendőrség a nagyecsedi kislány halálának ügyében, ha a család feljelentést tesz – mondta az rtl.hu-nak Ábrahám László, orvosi műhibákkal foglalkozó ügyvéd. A család azt mondta az RTL Híradónak, hogy 13 éves lányuk több orvos hibája miatt halhatott meg.

Az ügyvéd beszélt nekünk az ügy folyamatáról: első körben kirendelnek egy igazságügyi orvosszakértőt, aki készít egy szakértői véleményt, ami alapján mehet tovább a nyomozás. Az egészségügyi ellátóközpontnál is lehet panaszt tenni és ők küldenek ki szakembert, hogy megvizsgálják az esetet.

A szakember szerint keresnie kell a családnak egy műhibaperes ügyvédet, aki később ír egy kártérítési igényt is. 

Ha az orvosok hibáztak, akkor a sérelemdíj nagyon magas lehet – még ha egy ember életét nem is lehet beárazni

 – tette hozzá Ábrahám. Ha az orvosnak van biztosítása, akkor az fizethet, de azok általában csak 5 millió forintig állják a sérelemdíjat azon felül, az egészségügyi intézménynek, vagy magának az orvosnak kell fizetnie.

Azt még megjegyezte Ábrahám László, a mostani egészségügyi rendszerbe a hibák bele vannak kódolva, hasonló esetek naponta, kétnaponta történnek. Mindezt az is mutatja, hogy egyre több ügyvéd foglalkozik orvosi műhiba-ügyekkel.

Ahogy arról elsőként hétfőn beszámoltunk, tüdőgyulladásban meghalt egy 13 éves nagyecsedi lány, akit a háziorvosától és az orvosi ügyeletről is hazaküldtek. A szülők az RTL Híradójának elmondták, szerintük az orvosok későn vették észre, hogy mennyire súlyos a lányuk állapota, és jogi útra terelnék az ügyet, hogy kiderüljön, történt-e mulasztás.


„Utolsó erejével azt mondta nekem, apu, vigyél haza”. Megrázó interjút adtak a szülők vasárnap a Híradó stábjának, amiből hétfőn a Fókusz közölt hosszabban részleteket.


Nyitókép: RTL

#Belföld#ábrahám lászló#ügyvéd#Nagyecsed#kislány#tüdőgyulladás#műhiba#per

Címlapról ajánljuk