Híradó

A háziorvos és az ügyeletes is hazaküldte a 13 éves kislányt, aki nem sokkal később meghalt

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2024. február 5. 17:48

Tüdőgyulladásban halt meg egy 13 éves nagyecsedi lány, a szülők szerint az orvosok későn vették észre, hogy mennyire súlyos az állapota. A háziorvosuk tanácsára a lány otthon gyógyult, de Nikolettának fájt a háta, ezért a mátészalkai ügyeletre vitték a szülei. Innen a vizsgálat után hazaküldték őket, de két órával később megint Mátészalkára rohantak, akkor már a gyereksürgősségire. Onnan a nyíregyházi kórházba vitték mentővel a lányt, de ott másnap reggelre meghalt.

Egyetlen lányukat siratják a zokogó szülők. A 13 éves Nikolettát múlt szerdán veszítették el. Tüdőgyulladásban halt meg.

Ez így büntetlenül nem maradhat. Hogy az én lányom meghalt, ártatlanul

– mondta az édesapa, Petrohai Ferenc.

A nagyecsedi szülők úgy érzik, az orvosok későn vették észre, hogy nagy a baj. Elmondásuk szerint múlt hétvégén lett beteg Niki. Hétfőn háziorvoshoz vitték. Ott azt mondták nekik, egy influenzaszerű vírust kaphatott el, otthon kúrálják. Aznap éjszaka 39 Celsius-fokos láza lett, ezért a szülők kedd reggel hívták a rendelőt.

Azt mondta, ha csak lázasodik, még másnap reggel vigyem fel a háziorvoshoz, de már másnap reggelt nem érte meg

– mondta sírva az édesanya.

Az apa aznap személyesen is volt bent enyhe torokfájással a háziorvosnál, állítása szerint akkor is jelezte neki, hogy Niki rosszabbul van.

Nem azt mondta, hogy hozza vissza a lányát, hogy nézzem meg, hogy mi van vele, hanem azt, hogy ő nem Jézus! Vetett egy keresztet, hogy egy nap alatt nem tudja meggyógyítani

– mesélte az édesapa az RTL Híradónak.

Kedd estére a lány már a hátát és mellkasát fájlalta, ezért azonnal kocsiba ültek és a mátészalkai orvosi ügyeletre jöttek. A szülők azt mondták, hogy a láz miatt a kislány az izmait érzi, majd innen is hazaküldték őket.

Két óra múlva Niki vért hányt és fájt a szíve, úgyhogy újra Mátészalkára rohantak vele, de ezúttal a gyermeksürgősségire.

Az ügyelet papírjain az állt, ide menjenek, ha rosszabbodna az állapota.

De akkor miért nem küldött fel egyből a gyermeksürgősségire, ha ő olyat is látott, hogy azért majd egyszer sürgősségire kell menni? Vagy miért nem csinált egy vérvételt, egy röntgent, mondtuk a hátfájást. A hátfájást bele se írták, hogy mivel mentünk! Az volt a panasz!

– mesélte döbbenten az édesapa.

A kórházban a szülők szerint nem akarták elhinni, hogy két órával előtte is látta orvos a gyereket.

Mentő vitte Nikit a nyíregyházi kórházba, ott hajnali háromkor intenzív osztályra került, majd altatásba, de a légzése összeomlott. Szerda reggelre meghalt.

Nikit az iskola is gyászolja, éltanuló volt. A szülők azt mondják, feljelentést tesznek, hogy kiderüljön, mulasztott-e valaki.

Magyarországon az Eurostat adatai alapján 2021-ben 1, 2020-ban pedig kilenc 15 év alatti gyerek halt meg tüdőgyulladás miatt, ami a Híradónak nyilatkozó orvos szerint egy vírusfertőzésből is kialakulhat.

Számos vírusos megbetegedés bakteriális szövődményekkel, felülfertőződéssel végződhet, aminek a vége egy tüdőgyulladás vagy még súlyosabb esetben vérmérgezés, ami a beteg állapotának súlyosbodásához, illetve halálához vezethetnek

– mondta Késmárky András sürgősségi szakorvos az RTL Híradónak.

A gyermek háziorvosa nem nyilatkozott a Híradónak.

Az orvosi ügyeletet ellátó Mentőszolgálat szerint súlyos állapotra utaló tüneteket nem észleltek, de jelezték: rosszullét esetén gyermekambulanciára menjenek.

A mátészalkai kórháztól azt írták, a gyermeksürgősségi ügyeletes orvosa indokoltan kérte az azonnali átszállítást Nyíregyházára, de olyan gyorsan romlott a lány állapota, hogy már nem tudták megmenteni.

Hozzászólna? Az rtl.hu Facebook oldalán megteheti:

#Híradó#Videó#tüdőgyulladás#meghalt#háziorvos#ügyeletes#Nagyecsed#ma

Címlapról ajánljuk