Belföld

Kocsis Máté: Ha a svédeknek fontos a NATO-csatlakozás, akkor idejönnek

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 12:12

Szerinte, ha Törökországba el tudtak menni, akkor Budapestre is képesek ellátogatni. Ez ugyanis szükséges szerinte a ratifikációhoz.

A Fidesz frakcióvezetője szerint 

a rendes parlamenti ülésszak elején ratifikálhatják a svéd NATO-csatlakozást, de ehhez szükséges a két kormányfő budapesti találkozója.

Kocsis Máté hétfőn a közösségi oldalán azt írta, álláspontjuk szerint a rendes parlamenti ülésszaknak „mindjárt az elején” szavazhatnak a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról. „Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek” – fogalmazott bejegyzésében.

Az ellenzék kezdeményezésére hétfőre hívtak össze rendkívüli parlamenti ülést, amelyen Svédország csatlakozásáról szavaznának. A Fidesz viszont nem lesz jelen (inkább kihelyezett ülést hívtak össze Sopronba), azaz nem lesz határozatképes a Ház.  

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége péntek este azt közölte, hogy Orbán Viktor ígéretének, ami szerint a parlament az első adandó alkalommal megszavazza Svédország NATO-csatakozását, a hétfői rendkívüli ülés tökéletesen megfelelne.

Jeanne Shaheen demokrata párti és Thom Tillis republikánus szenátorok pedig csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban szólították fel Orbán Viktort, hogy „haladéktalanul adjon zöld utat Svédország csatlakozási folyamatának”, máskülönben a Budapest és a többi NATO-szövetséges közti kapcsolat látja kárát a katonai szövetség bővítésének több mint egy éve tartó szándékos hátráltatása.

Magyarország az egyetlen ország a 31 tagú katonai szövetségben, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozási kérelmét, és a NATO-n belül egyre nő emiatt a frusztráció, és egyre fogyatkozik a kis közép-európai országgal szembeni türelem.

Ben Cardin marylandi demokrata szenátor külön nyilatkozatban Orbánt „a NATO legkevésbé megbízható tagjának” nevezte. A szenátus külügyi bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy magatartása miatt szankciókat szabnak ki Magyarországgal szemben.

Nyitókép: Katona Tibor/MTI

#Belföld#kocsis máté#fidesz#kihelyezett frakcióülés#parlament#nato#svédország#egyesült államok

Címlapról ajánljuk