Belföld

Az Egyesült Államok szaván fogná Orbánt és elvárja, hogy a magyar parlament hétfőn ratifikálja Svédország NATO-csatakozását

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 2. 18:55

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége péntek este azt közölte, hogy Orbán Viktor ígéretének, ami szerint a parlament az első adandó alkalommal megszavazza Svédország NATO-csatakozását, a hétfői rendkívüli ülés tökéletesen megfelel.

Mint arról a nap folyamán az rtl.hu is beszámolt, amerikai törvényhozók kétpárti csoportja arra kérte Magyarországot, hogy haladéktalanul ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

Jeanne Shaheen demokrata párti és Thom Tillis republikánus szenátorok csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban felszólították Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy „haladéktalanul adjon zöld utat Svédország csatlakozási folyamatának”, máskülönben a Budapest és a többi NATO-szövetséges közti kapcsolat látja kárát a katonai szövetség bővítésének több mint egy éve tartó szándékos hátráltatása.

Magyarország az egyetlen ország a 31 tagú katonai szövetségben, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozási kérelmét, és a NATO-n belül egyre nő emiatt a frusztráció, és egyre fogyatkozik a kis közép-európai országgal szembeni türelem.

Ben Cardin marylandi demokrata szenátor külön nyilatkozatban Orbánt „a NATO legkevésbé megbízható tagjának” nevezte. A szenátus külügyi bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy magatartása miatt szankciókat szabnak ki Magyarországgal szemben.

Az USA elvárja, hogy hétfőn szavazzon a magyar parlament

Svédország NATO-csatlakozásának jegyzőkönyveiről szóló szavazás még nem került a magyar parlament napirendjére, és az ATV híre szerint a hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen biztos nem születik erről döntés, mivel 

a Fidesz és a KDNP közölte, nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett szavazáson.

A Kövér László házelnök által február 5-re összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a fő napirendi pont a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása lesz, de mivel a kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, a napirend előtti felszólalások után nem fogják tudni elfogadni az ülés napirendjét, ezért az nem lesz határozatképes. A Fidesz-frakció azt közölte, hogy a zárószavazással megvárják a svéd és a magyar miniszterelnök találkozóját.

Minderre így reagált péntek este az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége:


Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége az alábbi közleményt adta ki a hétfői rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatban:

As Hungary remains the last Ally to ratify Sweden’s NATO membership, the United States welcomes the announcement of an extraordinary parliamentary session called for Monday, February 5 on this pivotal matter of our shared security.  Prime Minister Orbán has promised Hungary will act “at the first possible opportunity.”  Monday’s session provides an opportunity to do that.

A közlemény magyarul így hangzik:

Mivel Magyarország maradt az utolsó szövetséges, aki még nem ratifikálta Svédország NATO-tagságát, az Egyesült Államok üdvözli a február 5-re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülésről szóló bejelentést, közös biztonságunk e sarkalatos ügyében. Orbán miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország „az első adandó alkalommal” cselekedni fog. A hétfői ülés alkalmat ad erre.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a héten Washingtonba utazott, hogy ott egyeztessen az amerikai-magyar kapcsolatok helyzetéről. Egyebek között tárgyalt a fent említett Cardin szenátorral és Antony Blinken külügyminiszterrel is:


Nyitókép: Jim O'Brien / Twitter

#Belföld#nato#nato-bővítés#svédország#parlament#rendkívüli ülés#orbán viktor#fidesz

Címlapról ajánljuk