Belföld

„A kormányból senki sem kívánt találkozni velünk” – jobb- és baloldali amerikai szenátorok jártak NATO-ügyben Magyarországon

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2024. február 18. 15:23

Kétpárti delegáció járt Magyarországon vasárnap, hogy NATO-ügyekben az Egyesült Államok és Magyarország közötti stratégiai kérdéseket vizsgálja. Az amerikai szenátorok a kormány és a Fidesz képviselőivel is szerettek volna találkozni, de a magyar kormány és a nagyobbik kormánypárt nem volt hajlandó fogadni őket. Chris Murphy demokrata szenátor szerint ilyen fogadtatásban egy szövetséges ország részéről még sohasem volt része, és ezt érezhetően nem dicséretnek szánta. 

Kétpárti, tehát demokrata és republikánus szenátorokból álló delegáció érkezett vasárnap Magyarországra, hogy az Egyesült Államok és hazánk közötti stratégiai kérdésekre összpontosítson. A delegáció tagja volt a demokrata Jeanne Shaheen és Chris Murphy, valamint a republikánus Thom Tillis. A látogatásuk végén közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Büszke vagyok rá, hogy visszatérhetek ma Magyarországra egy kétpárti delegáció tagjaként – kezdte Jeanne Shaheen, aki korábban nem csak hivatalos úton, turistaként is járt már Magyarországon, és egyben megköszönte Magyarország hozzájárulását a nyugatbalkáni konfliktuszónákban.

Szerinte üdvözlendő a finnek és a svédek csatlakozása, az utóbbiak esetében optimista is. Külön kiemelte, hogy bár Magyarország az egyetlen, aki nem ratifikálta a svédek csatlakozást, de üdvözli, hogy Orbán Viktor az évértékelőjében elkötelezte magát e mellett.

Azt is mondta: a svéd külügy- és honvédelmi miniszter kapcsolatban áll a magyar kormányfővel és a kormánnyal.

Svédország nagy hozzájárulást jelente – mondta Shaheen, aki szerint az északi országnak remek a tengerészgyalogsága és a finnekkel együtt biztosítani tudnák a balti térséget. Fontos, hogy a NATO erős és egységes legyen és Svédország is a tagjuk lenne. Ez fontos Európa és Amerika biztonsága érdekében is szerinte.

A bizottság tagjai egyébként találkozót kezdeményeztek a Fidesz és a kormány képviselőivel is.

Csalódottan kell mondanom, hogy a kormányból senki sem kívánt találkozni velünk

– mondta erről Shaheen, aki hozzátette, hogy amikor legutóbb 2017-ben hivatalos úton Magyarországon járt, akkor a kormány képviselői még fogadták őt.

„Szerettünk volna olyan témákról beszélni, amelyek mind az Egyesült Államokat, mind Európát, mind pedig Magyarországot érintik. Ilyen lett volna az emberi jogok, a szabad és tiszta választások kérdése” – mondta.

És a két ország közötti kereskedelemről is beszéltünk volna. Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, így jó lett volna beszélni a közös gazdasági érdekeinkről 

– tette hozzá Jeanne Shaheen.

Amint visszatérnek Washingtonba egy közös határozati javaslatot fognak benyújtani a Kongresszusnak, mondta Shaheen, amiben a svéd NATO-csatlakozás késlekedés nélküli ratifikálását fogják sürgetni.

Ennek a szövegét az AP hírügynökség szerezte meg

Szerintük a dokumentum olyanokat tartalmaz, hogy Magyarország „az európai béke és stabilitás szempontjából kulcsfontosságú pillanatban veszélyezteti a transzatlanti biztonságot” azzal, hogy nem hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

A szenátorok állásfoglalása bírálja Orbán Viktor egyre barátibb kapcsolatait Oroszországgal és Kínával, és megjegyzi, hogy miközben Magyarország megnyitotta kapuit a Moszkva inváziója elől menekülő ukránok előtt, „ellenállt és felhígította az Európai Unió szankcióit az Orosz Föderációval szemben”.

A szenátorok állásfoglalása azzal vádolja Orbán Viktort, hogy „a migrációt, a COVID-19 válságot és az Ukrajna elleni háborút” használta fel az egymást követő veszélyhelyzetek igazolására, amelyek lehetővé tették a magyar kormány számára, hogy „a parlament megkerülésével, rendeletekkel kormányozzon”.

Furcsa volt a szövetségesek elutasítása

Thom Tillis, Észak-Karolina republikánus kormányzója arról beszélt, hogy az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát egy fenyegetés Magyarországnak, fenyegetés Európában és fenyegetés a demokratikus világrendnek. A jobboldali politikus bátor lépésnek nevezte, hogy a svédek és a finnek is jelezték, csatlakoznának a NATO-hoz.

Minden NATO-tagnak meg kellene értenie, hogy Putyin ellenségeskedésére a válasz a NATO megerősítése

– hangsúlyozta Tillis, aki most először járt Magyarországon.

Azzal, hogy Magyarország megszavazza a svédek NATO-csatlakozását a szabadságszerető nemzeteknek tesznek nagy szolgálatot világszerte szerinte.

Külön kiemelte, hogy ez egy kétpárti delegáció és bízik benne, hogy a magyar kormány a következő hetekben tényleg jóváhagyja a NATO-csatlakozást.

„Először is arra szeretnénk kérni Magyarországot, hogy tegyék, amit megígértek” – mondta Chris Murphy, Connecticut állam demokrata szenátora, aki szerint nincs ok a késlekedésre, és kifejtette, hogy nem igazán érti, hogy mi a haszna abból Magyarországnak, ha utolsóként ratifikálja a svédek kérelmét.

Másodszor: ideje lenne felismerni, hogy a legjobb módja az ukrajnai háború gyors lezárásának, ha támogatjuk Ukrajnát. Bárcsak Putyin hajlandó lenne tárgyalni. De nem az

– közölte Murphy.

Végezetül: együtt képesek vagyunk párbeszédet folytatni egymással. De hogy őszinte legyek, furcsa volt eljönni Magyarországra, egy NATO-szövetségeshez, hogy aztán a kormány elutasítsa, hogy találkozzanak velük. Ilyen még sohasem fordult elő velem

– mondta. Még Törökországban is hajlandóak voltak velük tárgyalni a kormányból.

Jeanne Shaheen a Telex kérdésére azt mondta, hogy nem tudnak arról, hogy lenne bármilyen katonai jellegű beszerzésről tárgyalás a magyar és a svéd kormány között azért cserébe, hogy Magyarország elfogadja Svédország NATO-csatlakozását.

A témával az esti Híradó is foglalkozott. Az erről készült riportot a fenti videóban nézheti meg. 

Nyitókép: Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook oldala. 

#Belföld#nato#csatlakozás#svédország#egyesült államok#szenátorok#thom tillis#chris murphy#Jeanne Shaheen#ma#Híradó

Címlapról ajánljuk