Belföld

Rengeteg pedagógus elégedetlen a januárban kapott béremeléssel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 4. 13:01

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete internetes felmérést végzett a tanárok körében mennyire elégedett az új besorolásával és az ehhez kapcsolódó fizetésemelésével, a kérdőívet közel kétezren töltötték ki szombatig.

Közel kétezren töltötték ki eddig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének kérdőívét, amelyben azt kérdezte a PDSZ, hogy mennyire elégedettek a tanárok és óvodapedagógusok az új besorolásukkal és a hozzá kapcsolódó fizetésemeléssel.

A PDSZ közleménye szerint a kérdőívet kitöltő 1600 pedagógusból 63,4 százalék írta azt, hogy béremelésként csak a fokozatához tartozó minimumot kapta. Nagyon sokan óvodákból küldtek erre vonatkozó visszajelzést, de néhány egyházi fenntartású és magánintézményből is érkezett ilyen válasz.

A PDSZ közleménye emlékeztet arra, hogy a nemrég megjelent kormányrendeletben csak a pedagógusi fokozatokhoz tartozó legkisebb illetmények vannak felsorolva, a pályán eltöltött évek nem jelennek meg szempontként. A PDSZ szerint a rendelet értelmében valóban minden pedagógus kap béremelést – a kérdés, hogy tényleg annyit-e, amennyit a korábbi egyeztetésen ígértek.

A PDSZ álláspontja szerint ugyanis szó sincs a kormány által kommunikált 32,2 százalékos béremelésről, mert az csak egy kis csoportra, és esetükben is a csak a novemberi bérükkel összevetve igaz. A 32,2 százalékos emelés mértéke pedig még akkor is kétséges, ha mindent -- az esélyteremtési illetményrészt, osztályfőnöki, munkaközösségvezetői megbízási díjakat és a pótlékokat is -- beleszámítják, és alapnak a 2023. évi bértömeget veszik, ami így jóval kevesebb, mint a novembertől megállapított bérekkel számolt kiindulási alap.

A PDSz sérelmezi azt is, hogy a hamarosan nyugdíjba vonuló, valamint a státusztörvényben ajánlottakat visszautasító, felmentési idejüket töltő, de munkavégzésre kötelezett, közalkalmazottnak számító pedagógusok kimaradtak a béremelésből. "Ők azok a kollégák, akik a legtöbb időt töltötték a pályán, ezért különösen méltánytalan volt velük így bánni!" - fogalmazott a PDSZ közleménye, hozzátéve, hogy egy korábbi egyeztetésen a Klebelsberg Központ elnöke elárulta, hogy vannak köztük, akik mégiscsak kaptak béremelést, tehát helyes a PDSZ jogi álláspontja, ami szerint a béremelés az esetükben is jár. 

Mint arról az RTL Híradója is beszámolt, fejenként akár egymillió forinttól is eleshetnek azok a nyugdíj előtt álló tanárok, akik kimaradtak a mostani fizetésemelésből. Ez több száz tanárt érinthet a szakszervezetek szerint. Gyulyás Gergely azt mondta, akik december végéig jelezték, hogy idén nyugdíjba mennek, azoknak nem változott a jogviszonya a státusztörvény szerint, így ők fizetésemelést sem kaphattak:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#pedagógusok#státusztörvény#béremelés#pedagógusok demokratikus szakszervezete#pdsz#felmérés

Címlapról ajánljuk