Belföld

Bayer Zsolt: Tudatosan hazudtam

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 4. 10:27

„Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam” – mondta az Indexnek Bayer Zsolt azzal kapcsolatban, hogy miért állította 2016-ban, hogy kikérte a nagyapja ügynökaktáit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából, miközben ez valójában nem történt meg.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Ungváry Krisztián történész szerint Bayer Zsolt fideszes publicista anyai nagyapja a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön. Gyimes Károly a kiskőrösi gettó orvosaként a holokauszt idején embertelen testüregi motozásra tanította be a helybéli nyilasokat, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál és besúgónak állt.

Mindezzel Ungváry Krisztián arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy Bayer Zsolt korábban hazudott a nyilvánosság előtt saját nagyapjáról, azt állítva, hogy Gyimes Károly embereket mentett, majd meghurcolta őt a kommunista Államvédelmi Hatóság.

Bayer Zsolt egy szombati sajtótájékoztatón az Index kérdésére elismerte, 2016-ban egy interjúban valótlanul állította, hogy kikérte a nagyapja ügynökaktáit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából.

Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam.

– mondta a fideszes publicista, aki azzal magyarázta a dolgot, hogy abban az évben kapta meg egy idős rokonától azokat a leveleket, amikből kiderült számára, hogy nagyapja nyilas gettóorvos, majd az ÁVH besúgója volt.

Akkor úgy döntöttem, hogy ezeket az információkat nyilvánosságra hozom, mielőtt megteszi más. Abban az interjúban valóban azt mondtam, hogy kikértem nagyapám adatait.

– fogalmazott Bayer, hozzátéve, hogy úgy gondolta, amint közli, hogy az egyik nagyapja nyilas volt, meg besúgó, az jókora vihart kavar, de

nem akartam, hogy emiatt zaklassák a már akkor is idős rokonomat.

Bayer ezután leszögezte, hogy soha nem kérte ki nagyapja anyagait.

A Telex cikke a fentiekkel kapcsolatban arra mutat rá, hogy önellentmondásba keveredett Bayer, amikor azt állította, hogy 2016-ban kapta meg a nagyapja múltjáról szóló leveleket. Az 1999. március 20-i Magyar Nemzetben megjelent Nagyapáim emlékezete című cikkében ugyanis már említést tett a nagyapja nyilas múltjára vonatkozó két levélről, még idézett is belőlük.

Nyitókép: Bayer Zsolt a Szent Kelet Vesztett Varázsa című új magyar dokumentumfilm-sorozatot bemutató sajtóeseményen 2024. február 2-án. A Mongólia különleges tájait bemutató tizennégy részes sorozat írója és rendezője Bayer Zsolt – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#bayer zsolt#gyimes károly#nyilas#ávh#gettóorvos#besúgó#hazugság#történelem#holokauszt

Címlapról ajánljuk