Belföld

Bayer Zsolt nyilas nagyapja hüvelyi motozást tanított be Ungváry Krisztián szerint

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 8:39

Bayer Zsolt nagyapja kiskőrösi nyilas párt egyik alapítója volt, aki gettóorvosként testüregi motozást tanított be – állítja Ungváry Krisztián levéltári dokumentumok alapján.

Bayer Zsolt fideszes publicista anyai nagyapja a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön. Gyimes Károly a holokauszt idején testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettóban, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál és besúgónak állt – állítja Ungváry Krisztián vasárnap megjelent videójában, amit a Telex szemlézett.

A történész levéltári dokumentumok alapján tárta fel a kormánypárti megmondóember nagyapjának történetét. „Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – hangzik el a videóban. Ungváry szerint 

Bayer ugyan elismeri, hogy nagyapja gettóorvos volt, de írásaiban inkább idillikusan mutatja őt be.   

Állítása szerint embereket mentett, mégis meghurcolta az ÁVH, majd négy zsidó mentette meg az Andrássy út 60.-ból, Ungváry viszont ezt másképp látja. Szerinte Bayer hazudik saját nagyapjáról, de ha szembenéz a múltjával, akkor „talán képes lesz arra is, hogy ezt az állandó sértettségérzését megszüntesse”. A videó szerint Bayer nagyapja már 1937-ben a kiskőrösi nyilas párt egyik fő alapítója és legfontosabb szervezője volt, a családot helyben kifejezetten szélsőjobboldalinak tartották. Ungváry az általa összegyűjtött, Gyimesre nézve terhelő vallomások alapján így fogalmaz:

Tudjuk, hogy ő volt az, aki a hüvelyi motozást betanította ott a helyszínen serénykedő személyzetnek.

A testüregi motozás egyébként a holokauszt történetében hungarikum, Magyarországon kívül sehol máshol nem volt példa arra, hogy minden áldozatot testüregi motozásnak vetettek volna alá – írja a Telex. Az eljárás könyörtelen volt, a kesztyűket nem fertőtlenítették, és ami Gyimesre nézve a legsúlyosabb, hogy Ungváry szerint „az elkövetők oldaláról a részvétel ebben nem volt kötelező”. 

Az '50-es években aztán Gyimes önként jelentkezett besúgónak, majd legalább 1961-ig különböző fedőneveken jelentést tett az ÁVH-nak, és az átlagosnál jóval több találkozón vett részt Ungváry szerint. Besúgói karrierjét még az sem tette tönkre, hogy 1961-ben kétrendbeli magzatelhajtásért és erre való felbujtásért, 1 év felfüggesztett börtönt és 5000 forint pénzbírságot kapott.

Bayer Zsolt egy kicsit megértőbb lehetne abban a diskurzusban, amit jelenleg az abortusz kapcsán folytat, hogyha a saját nagypapája tevékenységére gondol 

– mondta Ungváry. 

Gyimest a háború után felmentette a népbíróság, a terhelő vallomások egy része hiányzik is az ügyészségi aktából. Ungváry Krisztián teljes videója alább tekinthető meg:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#bayer zsolt#hüvely#testüreg#motozás#nyilas#nagyapa#besúgó#ávh#ungváry krisztián#holokauszt

Címlapról ajánljuk