Belföld

Pedofiloknak nincs kegyelem – válaszolta Novák Katalin, miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 15:12

A köztársasági elnök sajátos választ adott az RTL Híradó kérdésére.

Mint arról beszámoltunk, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak. A volt igazgató éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték.

Az államfő döntése értelmében az igazgatóhelyettesnek (akit másodrendű vádlottként ítéltek el 3 év 4 hónapra) 5 év próbaidőre felfüggesztették a büntetéséből hátralévő részt; elengedték a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részét; valamint mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is.

Az ítélet szerint az igazgatóhelyettesnek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem, és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom, és nem fogta meg és nem verte ki.”

Az RTL Híradó megkérdezte Novák Katalint, miért döntött úgy, hogy az egykori igazgatóhelyettes börtönbüntetését felfüggeszti.

Az RTL Híradó kérdésére a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a következő választ adta:

Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.

A gyermekotthonban történtekkel több esetben is foglalkozott az RTL. 


Nyitókép: Steph Chambers/Getty Images

#Belföld#novák katalin#kegyelem#pedofilia#gyermekotthon

Címlapról ajánljuk