Belföld

Elárulta a minisztérium, ki akarják-e tiltani a mobilokat az iskolákból

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 18:12

„A minisztérium erre vonatkozó, kötelező jellegű központi utasítást nem adott” – írta Rétvári Bence államtitkár.

„Tervezi-e a kormányzat kitiltani a diákok mobiltelefonjait a tantermekből?” – kérdezte Mellár Tamás országgyűlési képviselő Csák János kulturális minisztertől, valamint Pintér Sándor belügyminisztertől. 

A felvetés nem először kerül elő, Csák János például decemberben arról beszélt parlamenti meghallgatásán, hogy a Kulturális és Innovációs minisztériumban olyan tervezeten dolgoznak, amely a mobiltelefonok osztálytermekbe való beengedését szabályozná. A miniszter azt mondta, a TikTok betiltására nem lát lehetőséget, de most dolgoznak azon, „hogy az osztálytermekbe beengedjék-e a telefonokat”. 

Mellár Tamás írásbeli kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt Pintér Sándor nevében, és azt írta, hogy az ügyben az iskolák dönthetnek saját hatáskörben a házirendjükben. „A minisztérium erre vonatkozó, kötelező jellegű központi utasítást nem adott” – írta az államtitkár.

Külföldön egyébként már van olyan iskola, ahol életbe lépett a tiltás, egy minnesotai oktatási intézményben például reggel 8:10 és délután 14:40 között semmilyen okból sem lehet mobiltelefont használni. Az osztályzatok nem lettek jobbak, de a tanárok és a szülők is pozitív változásról számoltak be.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#oktatás#belügyminisztérium#mobiltelefon#diák

Címlapról ajánljuk