Belföld

„Szándékos nyomorban tartás” – vészharangot kongat a roma koordinátor, aki a kormánynál süket fülekre talált

Mohos MátéMohos Máté

2024. január 30. 17:26

A Roma Szeretetszolgálatot folyamatosan keresik a roma önkormányzatok részéről az egyre súlyosbodó munkanélküliség miatt. Ifj. Rostás-Farkas György szerint a kormány segíthetne, csak nem figyel rájuk.

Sem Navracsics Tibor, sem Lázár János miniszterek, sem pedig Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos nem ül le egyeztetni vele – panaszolja ifjabb Rostás-Farkas György, aki a kormány Roma Koordinációs Tanácsának, a Belügyminisztérium alá tartozó Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoportnak, valamint az Emberi Jogi Kerekasztalnak is tagja. 

Az aktivista az rtl.hu-nak elmondta, a találkozókat azért kezdeményezte, mert az utóbbi időkben számos roma önkormányzattól keresték meg gondjaikkal. 

Rostás-Farkas szerint egyre több a panasz, mert a válság miatt különösen nehézzé vált az elhelyezkedés a munkaerőpiacon a magyarországi romák számára, a kormány pedig nem segít.

„Szándékos nyomorban tartás” – Vészharangot kongat a Roma Koordinációs Tanács tagja, ám a kormánynál süket fülekre talált
Fotó: Rostás-Farkas György

Nem elég az integrációhoz az évi egy falunap

„Engem nagyon sokan megkerestek szerte az országból: roma önkormányzati vezetők, polgármesterek. Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy minél nagyobb létszámban lehessen foglalkoztatni hátrányos helyzetű embereket. Szeretnénk egy munkahelyteremtő programot létrehozni a Roma Szeretetszolgálattal” – mondta el az rtl.hu-nak Rostás-Farkas. „Ez ügyben szerettem volna beszélni kedves barátommal, Sztojka Attilával” – tette hozzá, ám azt is elmondta, hogy ez a kísérlet sikertelen volt.

„Eddig ahogy csak tudtam, támogattam a kormányt is, Sztojka Attilát is. Furcsa nekem, hogy december óta nem ülnek le velem tárgyalni” – mondta Rostás-Farkas, aki a kormányzati egyeztetés hiányában inkább konferenciát szervezett január 31-re a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Vörösmarty utcai épületébe.

A kisebbségi önkormányzatok forráshiányra panaszkodnak: ők évente egyszer tudnak pályázni a Belügyminisztériumnál, amely a tavalyi évben összesen 160 millió forinttal segítette őket. Ez általában egyesületenként vagy önkormányzatonként 400-800 ezer forintos támogatást jelent, a listában csupán elvétve látunk egymillió feletti tételt. Rostás-Farkas szerint ennyiből nem tudnak működni. 

Szerinte évi egymillió forintból „falunapot tartanak, vagy egy kulturális programot, az nem egyenlő az integrációval. De ezután a pénz hiányában nem tudnak mit tenni: bezárják az ajtót, képtelenek érdemi segítséget nyújtani” az önkormányzatok. Hozzátette:

Az egész rendszert át kellene strukturálni, mert ez így nem megoldás. Ez szándékosan nyomorban tartás azért, hogy a cigányok és a hátrányos helyzetű családok ne tudjanak integrálódni.

Szerinte a munkahelyhiány jelenleg a cigányság legnagyobb problémája: „minél többen szeretnének dolgozni, de nincs megfelelő szakképesítés, kompetencia. Ezeket kellene orvosolni. Minél több munkahelyet kellene a kormánynak létrehoznia.” Szerinte a helyzetet súlyosbította a válság. Emellett „ha picit barnább a bőre, vagy megtudják róla, hogy cigány, akkor már nem veszik fel, maximum a közmunkaprogram marad. Ez nem állapot. Ebből a mókuskerékből nem tudnak a cigányok kitörni”.

Cikkajánló: Nem állapot, hogy az EU önti a cigányokra szánt pénzt Magyarországnak, de a helyzet egyre rosszabb – interjú Glonczi Lászlóval, a 2022-es SZABAD-díj nyertesével.

Ha nincs kormányzati egyeztetés, marad az országos konferencia

Rostás-Farkas szerint ha a kormány nem segít, „akkor nem tudnak mit tenni a romák, nem tudják eltartani a családjukat. Akkor folyamatosan csak a bűnözés, a bűnözés, mert nincs más megoldás.” Ő úgy véli: ha a kormány ezt nem akarja megváltoztatni, akkor ez mindig így marad. „Ehhez akarat kell.” Éppen ezért is fájlalja, hogy megkereséseivel nem tudta felkelteni a kormánytagok érdeklődését.

  • Rostás-Farkas állítása szerint Lázár János a megkeresést „lepasszolta” Ágh Péter államtitkárnak, aki válaszában annyit írt: „Engedje meg, hogy kifejezzem nagyrabecsülésem a Roma Szeretetszolgálat által végzett munkáért, a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatása érdekében tett erőfeszítéseikért. Tájékoztatom, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium által indított beruházások ezen szempontjait figyelembe veszik. Az egyes beruházások kapcsán javasolnánk a kivitelező cég/cégek közvetlen megkeresését.”
  • Navracsics Tibor irodája válaszában annyit közölt, hogy a „miniszter úr szoros időbeosztása sajnos nem teszi lehetővé, hogy időpontot adhassunk egy találkozó megszervezéséhez”.
  • Sztojka Attila pedig nem is válaszolt neki. Őt az rtl.hu is megkereste emailben, hogy érdeklődjön, miért nem valósult meg ez a találkozó.

Kormányzati válasz hiányában úgy döntött a Roma Szeretetszolgálat, hogy konferenciát szervez. A témák között szerepelnek az önkormányzati és az európai választások, a munkahelyteremtés, valamint a beruházási programok, továbbá a drogprobléma elleni kormányzati fellépés is. Az eseményre több mint ötszáz embert várnak.

Cikkajánló: A befogadásnak olyan alapelvnek kellene lennie, amely nemcsak a romák érdekét szolgálja, hanem az egész társadalomét. Tízből nyolc roma szegénységben él, 29 százalékuk olyan háztartásban lakik, ahol valaki az előző hónapban legalább egyszer éhezett – áll az FRA 2021-es felmérésében, amely tíz európai országban vizsgálta a kisebbség helyzetét. A romák helyzetének javítására az Európai Unió új, tízéves tervet fogadott el, a Bizottság a tagállamokat nemzeti stratégiák kialakítására kötelezte.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#roma#integráció#cigány#szeretetszolgálat#sztojka attila#szegénység#munkaerőpiac#válság#felzárkóztatás

Címlapról ajánljuk