Belföld

„Meg kell kérni a Fidesztől a választási segítség árát” – újabb hangfelvétel a roma önkormányzattól

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 14. 6:00

A találkozón, ahol a felvétel készült, elhangzott: „nagy szükség van” a romákra a választáson.

Szükség van a romákra a választáson, és akár harminc olyan körzet is lehet, ahol a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer. Erről az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik képviselője beszélt a Roma Közéleti Akadémia megalakulását tárgyaló zárt ülésen, írja a Népszava. A lap állítja, hogy hangfelvétel is van a birtokukban a beszélgetésről.

A találkozón Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy az ORÖ-nek akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet. Ennek következtében a számlájukat is zárolhatják, ez esetben pedig a képviselők sem kapnának tiszteletdíjat.

Így jön képbe a most alakuló Roma Közéleti Akadémia, ami pótolhatná a kieső jövedelmet. 

Az ORÖ jelenlévő képviselői azért kaptak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést a találkozón, hogy az akadémia képzéseire gyűjtsenek jelentkezőket augusztus végéig. A szerződés aláírásra készen várta őket a találkozón.

Akadtak, akiknek ekkor nem voltak tiszták a részletek. A Népszava szerint ekkor szólalt fel az a képviselő, aki szerint a kormánybarát Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség – aminek több tagja is ORÖ-s – fogja eldönteni harminc körzetben is, hogy melyik jelölt nyer.

Meg kell kérni a Fidesztől az árát!

– mondta, mire egy másik ORÖ-tag rákontrázott: „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!”

Több jelenlévő is úgy vélekedett, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra „nagy szükség van” a választásokon, Farkas Félix pedig megígérte, hogy lesz még további szerződés is – valószínűleg magasabb összeggel. Elmondta: a kormányzata akarata az, hogy „rendbe kell tenni” az ORÖ-t.

Korábban is szivárgott ki hangfelvétel az ORÖ ügyeiről, erről az rtl.hu itt számolt be. Az ORÖ elnöke, Agócs János egy hete már arról beszélt, hogy bűncselekmény gyanúját vetik Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos szavai ezen a felvételen. Ő többek között arról beszélt, hogy „aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár”, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, és „félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”.

Nyitókép: Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#roma#önkormányzat#hangfelvétel#találkozó#választás#fidesz#lungo drom

Címlapról ajánljuk