Belföld

A roma önkormányzat elnöke szerint bűncselekmény gyanúját vetik fel a kormánybiztos kijelentései

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 17:06

Egy kiszivárgott hangfelvételen Sztojka Attila egyebek mellett arról beszélt kisebbségi politikusoknak, hogy „mindenkiről tud sok mindent”.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, Agócs János szerint bűncselekmény alapos gyanúját vetik fel azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor romaügyi kormánybiztosa, Sztojka Attila tett egy kiszivárgott hangfelvételen.

Az ORÖ egy fontos döntés előtt áll, meg kell választaniuk a roma nemzetiségi lista vezetőjét, aki szavazati joggal bíró képviselőként a parlamentbe kerülhet. Egyszer már szavaztak, akkor Agócs legyőzte a kormányhoz közel álló Farkas Félixet, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szavazást. Újra kell voksolni, de azóta már a Fideszhez közel álló Lungo Drom képviselői vannak többségben az ORÖ-ben. Ők találkoztak Sztojka Attilával.

Először a Népszava számolt be a hangfelvételről, ami azóta az RTL Híradóhoz is eljutott. Ezen a kormánybiztos olyan kijelentéseket tesz, hogy „aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár”, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, „félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”. Sztojka Attila azt is mondta, hogy BM-esként mindenkiről tud sok mindent, azt is tudja, hogy ki mikor beszélt kivel, hogyan.

Az ORÖ rendkívüli ülést tartott az ügyben. Agócs János az RTL Híradóval közölte, hogy sérti a roma önkormányzatiságot, ha valaki képviselőkre bármilyen módon nyomást gyakorolva, vagy ellenszolgáltatás fejében kéri, követeli, hogy a képviselők nekik kedvező döntést hozzanak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint egyértelmű, hogy „meg akartak venni képviselőket állásokkal, illetve megzsaroltak képviselőket azzal, hogy tudják, hogy mit tesznek”. A politikus feljelentést tesz.

A Belügyminisztérium szerint „valótlan hírek” jelentek meg a találkozóról, amelyen szerintük Sztojka Attila csak tájékoztatást adott a roma képviselőknek a szakmai munkáról, és „a kormánybiztos továbbra is együttműködést ajánl azoknak a roma nemzetiségi önkormányzatoknak, amelyek készek az esélyteremtési programok megvalósításában közreműködni”.

Az RTL Híradó riportját itt nézhetik meg.

Nyitókép: Sztojka Attila a Fidesz 2021. novemberi tisztújító kongresszusán – Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#sztojka attila#országos roma önkormányzat#agócs jános#hadházy ákos#Híradó

Címlapról ajánljuk