Belföld

Fertő tavi gigaberuházás: újra engedélyezte a kormányhivatal

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 7:02

Az állam már két pert vesztett el a Fertő Tó Barátai és a Greenpeace Magyarország ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében. Nem adják fel.

Harmadjára is megadta a környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal a Fertő tavi óriásberuházáshoz – írta a Népszava. A kormányhivatal a lap cikke szerint néhány hét után jutott ismét arra, hogy a Natura-2000-es védelem alá eső tópart 77 hektárján százszemélyes szálloda, óriásparkoló, óriáskikötő és 26 házas apartman épüljön.

Az állam már két pert vesztett el a Fertő tó barátai és a Greenpeace Magyarország ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében. A mostani engedélyt Fertő Tó Barátai Egyesület támadta meg a bíróságon. Major Gyula egyesületi elnök a Népszavának elmondta, hogy ezúttal is a Győri Törvényszék fogja tárgyalni az ügyet, de egyelőre nem tűztek ki tárgyalást.

Tavaly májusban a Híradó arról számolt be, hogy a korábban tervezettnél is több apartmanház és a korábbi zöld területek helyén például több mint 1000 parkolóhely is épülhet a Fertő tónál. Az illetékes kormányhivatal újra kiadta a kormányzati beruházás környezetvédelmi engedélyét, amit tavaly bíróság vont vissza. Lázár János akkor a Híradónak azt mondta: a projektnek azok az elemei fognak megvalósulni, amit a helyiek támogatnak.


2022 júliusában az Építési és Beruházási Minisztérium azt írta a Híradónak, hogy nemcsak felfüggeszti, hanem felül is vizsgálja a kormány a Fertő tó partjára tervezett beruházást.


A Fertő tavi gigaberuházásra két év alatt tízmilliárd forintot költött el Mészáros Lőrinc cége, de jött a gazdasági válság, és leállították az építkezést. A Házon Kívül tavaly januárban járt a tónál ahol a helyiek csak elcsukló hangon tudtak beszélni arról, ami a helyszínen maradt: ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol.


A Fertő tavi beruházás ellen nagy volt a tiltakozás, még Pumped Gabó is tiltakozott, méghozzá meztelenre vetkőzve:


Nyitókép: Házon Kívül

 

#Belföld#fertő tó#fertő tavi beruházás#kormány#állam#engedély#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk