Házon kívül

Tízmilliárd forintból eddig lényegében csak a pusztításra futotta a Fertő tónál

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. január 11. 9:25

Évek óta le van zárva, mostanáig még megközelíteni sem lehetett a Fertő tavat. Január elsejétől viszont szabad a bejárás, de a partra továbbra sem lehet lemenni, azt biztonsági őrök védik, no meg egy kerítés is. A Fertő tavi gigaberuházásra eddig két év alatt tízmilliárd forintot költött el Mészáros Lőrinc cége, de jött a gazdasági válság, és leállították az építkezést. Arról, ami a helyszínen maradt, a helyiek csak elcsukló hangon tudnak beszélni. Ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol.

Az őrbódé még a helyén van, de a mellette álló sorompót már leszerelték – az elmúlt négy évben csak eddig lehetett jönni a turistáknak, ugyanis a Fertő tó partjától két kilométerre visszafordították őket. Január elseje óta szabad a bejárás, de a partra továbbra sem lehet lemenni. Oda újabb kerítés épült, biztonsági őrök védik, hogy pontosan mit és meddig, nem világos.

„Ez maga a katasztrófa” – négy év után először közelebbről is meg lehet nézni, hogyan tarolt le mindent a Fertő tónál Mészáros Lőrinc cége
Eddig, a mostanra már leszerelt sorompóig lehetett korábban jönni / Fotó: Házon kívül

A Fertő tavi beruházást tavaly leállították, mert nincs rá pénz, az építkezésért eddig felelős állami cég pedig január elsejével megszűnt. A területnek két éve estek neki. 

A gigaberuházás keretében százszobás szállodát, apartmanházakat, műfüves focipályát, 16 teniszpályát, és két vitorláskikötőt álmodtak a partra 30 milliárd forint közpénzből. 

Az építkezést a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette. A Házon kívül stábja megnézte, mi lett mára az egykor turistáktól nyüzsgő Fertő tó partjából.

„Ez maga a katasztrófa” – négy év után először közelebbről is meg lehet nézni, hogyan tarolt le mindent a Fertő tónál Mészáros Lőrinc cége
Fotó: Házon kívül

Ez maga a katasztrófa

– mondta a helyszínen egy férfi, aki már attól is megdöbbent, amit a kerítésen át látni lehet. Onnan is egyértelmű, hogy mindent letaroltak. Tízmilliárd közpénzt költöttek rá eddig, Mészáros Lőrinc cége végezte a beruházást.

A Házon kívül stábját Molnár Judit kalauzolta a helyszínen, hiszen ő gyerekkora óta ott él, és minden partra vezető utat ismer. Azt mesélte, amikor először meglátta a parton végzett pusztítás eredményét, elsírta magát, de a riport közben is könnyeivel küszködve mutatta, mi minden megváltozott.

„Ez maga a katasztrófa” – négy év után először közelebbről is meg lehet nézni, hogyan tarolt le mindent a Fertő tónál Mészáros Lőrinc cége
Molnár Judit mutatja, mi minden megváltozott / Fotó: Házon kívül

Csupasz, ledózerolt, iszapos terület maradt ott, ahol korábban mindent nád borított. 

„Ez a terület az UNESCO Világörökség része, Nemzeti park, Natura 2000-es terület, tehát az összes nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya erre a területre ráesik” – panaszolta Judit, aki nem érti, hogyan lehetett ilyen durván beavatkozni.

A látvány valóban megdöbbentő. A vízparton úgynevezett szádfalak vannak, a növényzetet kiirtották, a vizes területeket feltöltötték, a földet legyalulták. „Annyira át van alakítva a terület, hogy már be se tudjuk nagyon lőni, hogy mi hol, merre volt” – jegyezte meg Molnár Judit.

„Ez maga a katasztrófa” – négy év után először közelebbről is meg lehet nézni, hogyan tarolt le mindent a Fertő tónál Mészáros Lőrinc cége
Fotó: Házon kívül

A tóban nemrég cölöpökön házak álltak, két éve azonban az állami tulajdonú cég felszólította a tulajdonosaikat, bontsák le, saját költségükön, mert a területfejlesztés útjában állnak. Cserébe se pénzt, se másik ingatlant nem adtak.

Az állami cég arra hivatkozott: megtehetik, hiszen a házak tulajdonosai nem is tulajdonosok a földhivatali nyilvántartás szerint, hiába fizették ki az ingatlant, csak bérlők. Erről 2021 tavaszán forgatott a Házon kívül.


A házakat ledózerolták, Gyuricza Andreáék és egy osztrák házaspár erre azonban nem volt képes, de megtette helyettük az állam megbízásából Mészáros Lőrinc cége.

Én úgy tudtam meg telefonból, hogy nincs már ott a ház, holott még előző való hétvégén valaki látta, és aztán telefonba mondták, hogy nincs már ott. (…) Egyszerűen nem hittük el, hogy ez meg fog történni, hogy mindenféle egyeztetés nélkül elveszik a házakat, amik az ötvenes évek óta állnak és a világörökségi dokumentációban benne vannak

– mesélte zaklatottan Gyuricza Andrea.

„Ez maga a katasztrófa” – négy év után először közelebbről is meg lehet nézni, hogyan tarolt le mindent a Fertő tónál Mészáros Lőrinc cége
Fotó: Házon kívül

Hiába fordultak a családok bírósághoz, az állami cég nem várta meg a döntést, a 24 millió forintot pedig kiszámlázták Andreáéknak. Ők nem fizettek, az állam ezért most őket perli, ők pedig az államot, mert szerintük jogtalanul rombolták le a házukat.

A házak egykori helyén jelenleg két hattyú él, más nem. És egy darabig még biztos nem is háborgatja őket senki, nem lehet ugyanis tudni, hogy mikor folytatódik a beruházás. Az Építési és Beruházási Minisztérium csak annyit írt: 

A tervek átdolgozása jelenleg is zajlik.


A beruházás ellen többször tiltakozott a Greenpeace Udvaros Dorottya színésznővel együtt, de a világörökségvédelemért felelős UNESCO és az Európai Bizottság is. A kormány azonban hajthatatlan volt, Mészáros Lőrinc cége pedig dolgozott.

Hogy pontosan milyen természeti károkat okozhattak az építkezéssel, még a környezetvédők sem látják. 

Olyan fecskehotelek készültek, amibe a fecskék nem költöztek be, és olyan békahálót telepítettek, ami nem felelt meg a szakmai követelményeknek

– mondta Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

Az egyetlen látványos beruházás is használhatatlan

A letarolt nádason és feltöltött medren kívül a kikötő az egyetlen látványos beruházás. Ezt Fa Nándor világhírű magyar vitorlázó cége építette, csakhogy használhatatlan. „Nem lehet megközelíteni, nincsen elektromos áram, víz, szaniter helyiségek” – mondta Holló András vitorlázó, aki szerint idővel minden eliszaposodhat, ha nincs semmire használva.

„Ez maga a katasztrófa” – négy év után először közelebbről is meg lehet nézni, hogyan tarolt le mindent a Fertő tónál Mészáros Lőrinc cége
Fotó: Házon kívül

„A kikötőben elég mélyre kikotorták a vizet, az iszapot, viszont a kikötő bejáratánál kifelé csak 10-20 centiméter víz van. Tehát fizikailag nem lehet kimenni, a horgász csónakkal megfeneklettünk ott” – magyarázta a vitorlás.

A helyiek örültek, amikor pénzhiány miatt leállították a beruházást, azt remélik, ez egy új esély lehet. Azt szeretnék elérni, hogy a strandot és a vitorláskikötőt mihamarabb nyissák meg a turisták előtt, és továbbra is tiltakoznak minden más beruházás – a szálloda, a focipálya és az apartmanházak – ellen.

Karácsony előtt egy új környezeti hatástanulmányt készített a kormányhivatal a Fertő tó partjára. Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke elmondta: az eredetileg tervezett 52 hektár helyett már 77 hektár terület igénybevétellel számolnak, illetve az is kiderült, hogy a területet gyakorlatilag előkészítették a beruházásra, tehát ennyit letaroltak. 

Az új engedélyben ugyanakkor már 26 apartmanház szerepel, az előzőben még csak 20.

A Házon kívül stábja sok kérdést küldött az Építésügyi Minisztériumnak, de érdemben nem válaszoltak. Annyit ígértek: az építkezés felfüggesztése „nem jelenti azt, hogy torzó marad a tó partján”. Azt azonban nem árulták el, hogy a tó meddig marad elzárva a turisták elől, és azt sem, hogy költenek-e legalább állagmegóvásra, vagy már arra sincs pénz.

#Házon kívül#Videó#Belföld#fertő tó#fertő tavi beruházás#mészáros lőrinc#közpénz#természetvédelem#ma

Címlapról ajánljuk