Híradó

Nem csak a spórolás miatt függesztik fel a Fertő tavi beruházást, újratervezik az egész projektet

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2022. július 9. 18:10

Nemcsak felfüggeszti, hanem felül is vizsgálja a kormány a Fertő-tó partjára tervezett beruházást. Ezt írta a Híradónak az Építési és Beruházási Minisztérium. Az Átlátszó vette észre, hogy pénzhiány miatt nem folytatják az építkezést, a közbeszerzés eredménytelen lett. A Fertő tavat évekkel ezelőtt lezárták, kivágták a nádast, és 45 milliárdért szállodát, focipályát, és apartmanházakat terveztek oda. A Greenpeace azt reméli: végleg leállítják a beruházást.

Se kocsival, se biciklivel, de még gyalog se lehetett lemenni szombaton a Fertő-tó magyarországi partjára. A biztonsági őr egy érdeklődő párnak azt mondta, menjenek át Ausztriába, onnan tudják megnézni a tavat, a magyar oldal ugyanis építési terület, amit évekkel ezelőtt lezártak. Kitiltották a strandolókat, aztán a horgászokat, vitorlásokat és lebontottak mindent. A cölöpházakat a tulajdonosoknak kellett, saját költségen. Tavaly májusban járt ott a Házon Kívül.


Aki nem volt hajlandó elbontani a saját házát, annak megtette a Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft, a költséget, 28 millió forintot pedig kiszámlázta a tulajdonosoknak. 

De nem csak a házaknak, a nádasnak is mennie kellett, nagyjából 40 hektárnyi területen irtották ki a növényt.

Egy ideig biztosan ilyen marad a tópart. A beruházás ugyanis egyelőre nem folytatódik. Ahogyan azt az rtl.hu is megírta, az Átlátszó vette észre, hogy a közbeszerzés eredménytelen lett, mert nincs rá pénz. Ez is azok közé az állami építkezések közé tartozhat, amit spórolás miatt állított le a kormány. A helyi civilszervezet, ami a kezdetektől tiltakozik a beruházás ellen, vegyes érzésekkel fogadta a döntést.

Egyrészt örülünk annak, hogy nem épül, viszont hát nyilván kellemetlen az, hogy sok mindent leromboltak, gyakorlatilag most semmi nem működik a Fertő parton

– mondta a tópart beépítés ellen küzdő aktivista, Major Gyula.

Pedig óriási tervek voltak: szállodával, apartmanházakkal, tenisz és focipályákkal, valamint vitorláskikötővel építették volna tele a partot, természetvédelmi területen. A kormány kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánította a projektet, és 45 milliárd forintot szántak rá. Tiltakozott ellene a Magyar Tudományos Akadémia, a világörökségvédelemért felelős Unesco, és az Európai Bizottság is.

A Greenpeace környezetvédő szervezet több demonstrációt is tartott, Udvaros Dorottya színésznővel együtt.

Az RTL Híradónak írt levélből most kiderült, hogy a kormány nemcsak felfüggeszti a beruházást, hanem felül is vizsgálja az eddigi terveket. Az Építési és Beruházási Minisztérium azt írta, a spórolás mellett az újratervezés miatt sem folytatódik az építkezés.

 

#Híradó#Belföld#fertő-tó#beruházás#greenpeace

Címlapról ajánljuk