Belföld

Bíróságon támadják meg gödi civilek a zajszennyező Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 10:28

A Göd-ÉRT Egyesület állítja, a környezetvédelmi hatóság nem kötötte az engedély kiadását a régóta fennálló zajszennyezés megszüntetéséhez, amire a gödiek is panaszkodnak a civil szervezet szerint. 

Bíróságon támadja meg a Göd-ÉRT Egyesület a gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, december elején kiadott környezethasználati engedélyét – írja az Átlátszó.

Az ügy előzménye, hogy a hatóság év végén lezárult teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásából kiderült: a gödi akkugyár ugyan évek óta nem tartja be az előírt zajhatár-értékeket, és a talaj- és vízszennyezés ellenőrzésére szolgáló monitoring-kútjai sincsenek, mégis 

2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott a hatóságtól.

A több mint nyolcvan zajkeltő forrásból kettőnek az éjszakai működését ugyan felfüggesztették, a probléma a gödiek tapasztalata szerint nem csökkent, a gyár pedig továbbra is éjjel-nappal üzemelhet. Nemrég arról is írtunk, hogy a rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a gödi akku-gyár környezethasználati engedély nélkül üzemelt 2018 óta. A gödi civil szervezet állítja,

a környezethasználati engedély kiadása jogsértő módon történt.

A Göd-ÉRT Egyesület szerint sem a hazai jogszabályoknak, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gyár működése, az engedély visszavonását kérelmezik a bíróságtól. A civilek által benyújtott kereset egyik sarkalatos pontja, hogy a környezetvédelmi hatóság nem kötötte az engedély kiadását a régóta fennálló és lakossági panaszokat okozó zajszennyezés megszüntetéséhez.

Az RTL Híradó számolt be róla, hogy aludni sem tudnak a gödiek a Samsung-gyár zaja miatt, mégis működhet tovább éjszaka is:

Nyitókép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI / Mónus Márton

 

#Belföld#göd#akkumulátorgyár#samsung gyár#civil szervezet#környezethasználati engedély#bírósági per

Címlapról ajánljuk