Belföld

Itt a levél, ezt kapták az érdi háziorvosok az OMSZ emberétől

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 12:45

Aki nem vállal ügyeletet, az más megyébe vezényelhető. „Én nem szeretném, ha máshova mennének” – írta a mentőszolgálat munkatársa.

Mint arról korábban beszámoltunk, összeírást és más megyébe vezényelést helyeztek kilátásba az érdi orvosoknak, ha nem vállalnak ügyeletet. Az RTL birtokába jutott az erről szóló levél. Ebben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársa azt írja, hogy akik nem adtak le februári érdi ügyeletre napokat, azok „haladéktalanul tegyék meg”. A levél szólt arról is, hogy legalább öt napot kellene vállalni.

Az új jogszabály szerint, aki nem tesz ennek eleget, azok akár másik megyébe is vezényelhetőek lesznek, én nem szeretném, ha máshova mennének, mert hát itt van önökre szükség

– szólt a levél, ami azzal zárult, hogy le kell adnia azoknak a névsorát,

akik nem tettek eleget a jogszabályban előírtaknak.

Korábban Győrfi Pál az OMSZ szóvivője közleményében úgy reagált: „Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül.”

Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is.

– tette hozzá Győrfi Pál.

Az üggyel a péntek esti Híradó is foglalkozik.

Nyitókép: iStock / Getty Images

#Belföld#háziorvos#ügyelet#érd#levél#egészség#omsz

Címlapról ajánljuk