Belföld

Listázással és neveik „leadásával” fenyegethetik az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 6:25

Összeírással, és más megyébe vezényléssel fenyegeti az érdi háziorvosokat az OMSZ helyi munkatársa, ha nem jelentkeznek ügyelni. A Népszava ezt egy birtokukba jutott levél alapján állítja.

Kilátásba helyezték, hogy listázzák azokat az érdi orvosokat, akik nem jelentkeznek ügyelni – tudta meg a Népszava egy, a laphoz eljutott levélből. A levélben a Népszava szerint az OMSZ helyi telepének munkatársa közölte a háziorvosokkal, hogy más megyébe lesznek vezényelhetők, ha nem jelentkeznek ügyelni, emellett azt is, hogy az ügyeletre nem jelentkező háziorvosokat összeírják, és névsorukat „leadják”. A levélből az nem derült ki, hogy adják le a névsort, és milyen célból – tette hozzá a Népszava.

Pest megyében az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést – mondta el a lapnak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára. Keczéry Attila közölte, hogy vannak olyan megyék, ahol nagyon sokan nem írtak alá, és hozzátette, hogy „becsléseink szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást”

Ahogy arról a Híradó két nappal korábban beszámolt, Pest megyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer februártól. A több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz.

Pomázról például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket. Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint egyre több helyen gond az is, hogy az ügyeletben lévő háziorvosokat küldik ki a mentővel sürgős esetekhez.


A Híradó tavaly márciusban arról számol be, hogy akár 5 millió forintos bírsággal és engedélybevonással fenyegeti a kormányhivatal azokat a háziorvosokat és házi gyermekorvosokat, akik nem ügyelnek havonta legalább kétszer az új ügyeleti rendszerben.


Az ötmilliós bírsággal fenyegetett szabolcsi háziorvosok végül pert nyertek:


Cikkünk megjelenése után reagált az Országos Mentőszolgálat is. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője azt írta:

„Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra.” Hozzátette: „Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül.”

Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. 

– vélte Győrfi Pál. Szerinte „tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani.”

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#háziorvos#ügyelet#érd#pest vármegye#egészségügy#omsz

Címlapról ajánljuk