Belföld

Márciustól ingyen utazhatnak a 14 év alattiak a Máv-Volán-járatokon

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 14:06

A 14 -25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak csakúgy, mint a közszolgálatban – oktatásban, egészségügyben – dolgozók. 

Március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek – közölte Lázár János közlekedési miniszter Debrecenben.

A 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét kiterjesztik a 14 év alattiakra, a 14 -25 év közöttiek pedig, ha nem vesznek bérletet, 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak csakúgy, mint a közszolgálatban – oktatásban, egészségügyben – dolgozók. A kedvezményért esetükben regisztrációra is szükség van. 

A 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményesen vásárolhatnak vármegye-, illetve országbérletet, az eddig 90 százalékos kedvezménnyel utazóknak pedig – fogyatékosok, tartós betegek és a nagycsaládosok – szintén ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban. A 14 év alattiak ingyenes közlekedése már korábban is felmerült, Lázár János például a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nagyvállalati Klubjában beszélt erről.

Lázár János azt mondta, új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek: a vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.

Jelezte azt is, hogy az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd.

Lázár János Debrecenben a város fideszes polgármesterével, Papp Lászlóval tartott közös sajtótájékoztatót a közösségi közlekedés átalakulása kapcsán. Szó esett a közösségi közlekedés átalakításáról, a főváros és a kormány között húzódó, Budapest-bérletet érintő vitáról is: a miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ő új ajánlata Budapestnek az, hogy ha ők elfogadják a HÉV-en, a MÁV- és Volán-járatokon a Budapest-bérleteket, akkor a budapesti tömegközlekedésen is fogadják el az ország- és vármegyebérleteket.

Az RTL Híradó riportere azt kérdezte, hogy ha nem fogadja el ezt az ajánlatot a főváros, akkor márciustól megszűnik-e a Budapest-bérlet jelenlegi formájában. Lázár erre a kérdésre nem adott egyértelmű választ.

Nyitókép: Vajda János/MTI

#Belföld#lázár jános#közlekedés#vármegyebérlet#budapest-bérlet#máv#volán#ingyenes utazás

Címlapról ajánljuk