Belföld

Lázár János tárcája magánkézbe adná a szarvasi kastélyt és az Anna-ligetet

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 7:34

A Lázár-féle kastélytörvény szerint olyan ingatlanokat lehet privatizálni, amelyeket az állam nem hasznosít. Itt azonban nem ez a helyzet: állatpark és látogatóközpont, valamint a nemzeti park igazgatósága működik a területen.

Privatizálná a szarvasi Anna-ligetet a hozzá tartozó Csáky-Bolza kastéllyal együtt a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium – írja a 24.hu. Az Agrárminisztérium nem ért egyet a magánosítással.

A 26 hektáros ősfás területen van a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is. A nemzeti park vezetését meglepte a döntés. Harminc éve vették át az ingatlant, az elmúlt évtizedekben milliárdos értékű fejlesztést hajtottak végre. Az állatparkot évente mintegy húszezren látogatják, és itt létesült az ország első vízi tanösvénye is.

A Lázár-féle kastélyprivatizációs törvény javított kiadását idén júniusban fogadta el a kormánypárti többség. Novák Katalin korábban még köztársasági elnökként visszadobta a kastélyok miniszteri döntéssel való magántulajdonba adását lehetővé tevő jogszabályt, mire Lázár gyávaságot és kommunista reflexet emlegetett.

A törvény célja olyan épületek privatizálása, amelyek hasznosítása az állami intézmények útján nem biztosítható. A Csáky-Bolza kastély és környezete magántulajdonba adásával azonban sem az Agrárminisztérium, sem az érintett nemzeti park, sem a természetvédelmi szervezetek nem értenek egyet. Ám a privatizációhoz nem szükséges az Agrárminisztérium jóváhagyása.

A 24.hu úgy tudja, hogy a nemzeti park szoros kapcsolatot ápol a Csáky családdal, amely elégedett az ingatlan hasznosításával, rendszeresen megjelennek a rendezvényeken, és több tárgyi emléket is ajándékoztak a család életéből, amelyeket bemutatnak a nemzeti parkban.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület levélben kérte az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy távolítsák el a szarvasi kastélyt a törvény mellékletéből. Véleményük szerint az ingatlan privatizálása nyilvánvalóan ellentétes a törvény céljaival.

A Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke azt mondta, már csak azért is aggódnak, mert tudják, hogy egy látogatóközpontot vagy állatparkot nem nagy üzlet működtetni, a legnagyobb veszélynek pedig azt látják, hogy a védett területet nem egy természetvédelemért felelős szerv tartja fenn, hanem egy magánszemély.

Szarvas leköszönő polgármestere, a fideszes Babák Mihály nem kívánt nyilatkozni a témával kapcsolatban.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#lázár jános#szarvas#kastélytörvény

Címlapról ajánljuk