Belföld

Hihetetlen, mi mindent hagynak el az emberek a vonatokon, buszokon

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 15:40

2023-ban a buszokon, vonatokon több mint 20 ezer tárgyat felejtettek az utasok, ezeknek nagyjából fele került vissza tulajdonosához.

A buszokon, vonatokon hagyott tárgyak száma az elmúlt években folyamatosan növekszik: 2023-ban összesen közel 21 500 darabot adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak, ebből több mint 12 ezer jutott vissza a tulajdonosához – közölte az állami vasúttársaság pénteken. 

Mint írják, az elhagyott tárgyakat mintegy két éve közös adatbázisban kezeli a vállalatcsoport, így nagy könnyebbség, hogy akár a MÁV-START, akár a Volánbusz járatain, állomásain felejtettek valamit, központilag az éjjel-nappal elérhető MÁVDIREKT-nél érdeklődhetnek értékeik után az utasok.

A legértékesebb elhagyott tárgyak néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de az elmúlt évben találtak már elektromos rollert, kerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

Az elveszett tárgyakat általában a jegyvizsgálók, autóbusz-vezetők, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le az állomások forgalmi irodáiban, ahol az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, így kerülnek be az adatbázisba. A visszaszolgáltatás a MÁVDIREKT által megadott helyszínen lehetséges, az átvételnek pedig feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani.

A különböző esetekről, például a készpénz, bankkártya vagy valamilyen okmány elvesztéséről itt olvashat bővebb tájékoztatást.

Nyitókép: Fiatal utasok szállnak be a MÁV Start Zrt. fővárosba tartó egyik Stadler KISS típusú, emeletes vonatába Gödöllőn. Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

 

#Belföld#máv-volán-csoport#MÁV-Start#volán#volánbusz#vonat#talált tárgyak

Címlapról ajánljuk