Belföld

Lázár János az Alkotmánybíróságon védené meg a kastélytörvényt, megint odaszúrt Novák Katalinnak is

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 19:45

Lázár János építési miniszter szerint Novák Katalin vagy azért nem támogatta a törvényt, mert félreértette annak szövegét, vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik.

Ha lehetőséget kapok rá, személyesen szeretném megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon! – írja Lázár János a Facebookon. Az építési és közlekedési miniszter pénteken nemcsak közösségi oldalán, hanem 

hivatalosan is jelezte, hogy kezdeményezi személyes meghallgatását az Alkotmánybíróságon.

Az ügy előzménye, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nem írta alá azt a decemberben elfogadott törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat, hanem alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt. Lázár János ezután nekiment a Sándor-palotának, gyávaságot és régi kommunista reflexet emlegetett.

Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét

– fogalmazott még decemberben a miniszter.


Lázár pénteki posztjában védelmébe vette a kastélyok „örökbefogadását” lehetővé tévő, általa megálmodott törvényt, amely szerinte „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli”. A posztban egyébként megint odaszúrt a Sándor-palotának:

szerinte Novák Katalin vagy azért nem támogatta a törvényt, mert „félreértette annak szövegét”, vagy azért, mert „jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik”.

Lázár decemberben jelentette be, hogy nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Mol-nak és a Richternek, valamint más, nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy „fogadjanak örökbe” néhány kastélyt, magyarul ezeket ingyen kapnák meg. A Híradó riportja a témában alább tekinthető meg:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#lázár jános#kastélyok#novák katalin#alkotmány

Címlapról ajánljuk