Belföld

A Fideszre a felnőtt magyarok csak alig több mint negyede szavazna

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 8:36

A biztos szavazók körében ötéves mélypontra csökkent a kormánypártok támogatottsága. 

A 18 éven felüli, szavazati joggal rendelkező magyarok 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, ha most tartanák a választásokat – írta a 24.hu, az IDEA Intézet felmérésére hivatkozva. A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, a teljes népesség 12 százaléka támogatja.

Mellettük még három párt jutna be a parlamentbe: a Mi Hazánk, a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A biztos szavazó pártot választóknál 43 százalék szavazna a Fideszre, ami az elmúlt öt évben a legalacsonyabb érték – írta a 24.hu. Egy évvel korábban a Fidesz még 47 százalékon állt. A DK-ra a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna.

A legnépszerűbb politikus Orbán Viktor, de még az ő népszerűsége is alacsony: a felnőtt lakosság picivel több, mint egyharmada (37 százalék) látná szívesen fontos politikai szerepben. Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely (29 százalék) és Dobrev Klára (26 százalék) tekinthető a legnépszerűbbnek.

Nyitókép: Átjelentkező szavazók a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 115. számú szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. Fotó:MTI/Kovács Tamás

#Belföld#közvélemény-kutatás#választás#fidesz#demokratikus koalíció#momentum mozgalom#mi hazánk#orbán viktor#karácsony gergely#dobrev klára

Címlapról ajánljuk