Belföld

Már szeptemberben kimutatták Magyarországon az új Covid-variánst, csak a hatóságok ezt nem közölték

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 11:16

Talán elfelejtették.

A Telex cikke szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szeptember 11-én azonosította a koroanvírus legújabb variánsát, az XBB.1.5-öt. A lap egy november végi közbeszerzési dokumentumból tudta meg, hogy a hatóságok már hónapok óta tudják, hogy Magyarországon is terjed az új variáns.

Az XBB.1.5 az egyik legjelentősebb új variánsnak számít, ez okozta az új variánsok közül a legtöbb fertőzést idén ősszel. Jelenleg ennek a rokonváltozatai fertőznek itthon is. A lap megjegyzi, hogy a járványügyi hatóság ezzel kapcsolatban semmilyen adatot nem közölt, a honlapjukon az olvasható, hogy az előző variáns (az Eris) augusztus 25-én jelent meg a hazánkban.

A cikkbe elmagyarázzák, hogy „az XBB.1.5 magyarországi azonosítása abból a dokumentumból derült ki, amelyben Müller Cecília a Közbeszerzési Hatóság elnökének igyekszik igazolni, hogy miért van szükség sürgősséggel beszerezni közel 100 ezer Moderna-vakcinát, amelyeket a gyártó már épp az XBB.1.5-höz adaptált, hogy az eredeti vakcinaváltozatnál nagyobb védelmet nyújtson a jelenleg terjedű vírusvariánsok ellen is”.

Az is épp ma derült ki, hogy a 700 ezer megrendelt Moderna-vakcina helyett csak 70 ezer érkezett a hazánkba. Erről korábban itt írtunk bővebben.

Nyitókép (illusztráció): Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Belföld#covid#kormány#közlemény#koronavírus#variáns

Címlapról ajánljuk