Belföld

MÁV: A sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot, nem tett bérajánlatot a munkáltató

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 10:23

Az indoklásuk szerint a sztrájk miatt nem sikerült megállapodniuk.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága a társaság honlapján közölte, hogy megakadtak az új bérajánlatot előkészítő folyamatok. Azt írják, hogy „akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt, ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk”. A sztrájkról korábban az rtl.hu is beszámolt.

A SzAKSz által megfogalmazott 25%-os bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez

– ismertette a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, a MÁV-VOLÁN-csoportnál működő reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT), december 12-i, keddi ülésén.

A MÁV-VOLÁN-csoport vezetője szerint a fentiekre tekintettel nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen, ugyanakkor hozzátette, hogy 2024. január 16-án folytatni kívánják a bértárgyalásokat, így minden feltétel adott ahhoz, hogy még az esztendő legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is.

Megjegyzik, hogy mindehhez a munkáltató és a tulajdonos közötti további egyeztetésekre, illetve – a sztrájk megítélésében. A vállalatcsoport vezetője ismét megerősítette: a MÁV-VOLÁN-csoport elkötelezett abban, hogy a 2024-es esztendőre vonatkozó bérmegállapodás gyorsan és békés körülmények között, tárgyalóasztal mellett szülessen meg, a munkatársaink pedig munkabéke mellett, kiszámítható feltételek közepette biztosíthassák az ország egyik legfontosabb közszolgáltatását a jövő esztendőben is.

A 2017-es MÁV-sztrájkról korábban az RTL Híradója is forgatott anyagot:

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#máv#sztrájk#béremelés

Címlapról ajánljuk