Belföld

Karácsony Gergely: A politikai elvtelenség világcsúcsa, hogy a Fidesz a Mi Hazánk javaslatára változtatta meg a budapesti választási szabályokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 20:24

A főpolgármester szerint „ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját”.

Karácsony Gergely a politikai elvtelenség világcsúcsának tartja, hogy a Fidesz a Mi Hazánk javaslatára változtatta meg a budapesti választási szabályokat, reagált a fejleményre a főpolgármester a Facebookon.

Állítja: az új szabályrendszerben is meg fogják verni a kormánypártokat Budapesten, mert „ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját”. Emellett tárgyalásra hívja a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki pártok vezetőit, hogy megállapodjanak az indulásukról a 2024-es önkormányzati választásokon.

Karácsony szerint a Fidesz ma felállította „a politikai elvtelenség világcsúcsát”. Szerinte az új törvénnyel – amely visszaállítja a listás szavazást a fővárosban – „olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a Fővárosi Közgyűlésben”. Hozzátette:

Jogállamban az ország szuverenitása a nép szuverenitását jelenti, nem a kormányét. Jogállamban a törvény nem a hatalmat védi az emberektől, hanem az embereket a hatalomtól. Jogállamban a kormány jó kormányzással, az emberek bizalmát kiérdemelve akar hatalmon maradni, és nem azzal, hogy manipulálja a választási szabályokat, ellehetetleníti a kritikus hangokat és a politikai riválisait.

Nyitókép: MTI / Lakatos Péter

#Belföld#karácsony gergely#fidesz#mi hazánk#parlament#választás#önkormányzat#budapest#2024

Címlapról ajánljuk