Belföld

Csak a magyarok harmada szerint vezetik keresztényi értékek mentén Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 11:40

A magyarok háromnegyede nem örül, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapnak, mint az államiak, és elsöprő többség ellenzi, hogy a papok politizálnak a templomokban.

A magyarok 85 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha a papok nyíltan politizálnak a templomokban – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszavának készítettek. Erről a kérdésről a kormánypártok szavazóinak háromnegyede is így gondolkodik.

Ugyanakkor a magyarok fele szeretné, ha az országot a keresztény érékek mentén kormányoznák, de csak 33 százalék gondolja úgy, hogy ez meg is valósul – írta a Népszava.

Megosztó egyházi iskolák

A felmérés eredménye szerint a magyarokat megosztja, hogy az egyházak egyre több állami iskolát vesznek át.

34 százalék inkább helyesnek tartja, hogy az iskolák átvétele miatt egyre több gyerek tanul egyházi fenntartású intézményben, 28 százalék inkább helyteleníti, 29 százalék szerint pedig nincs jelentősége ennek a dolognak. A Fidesz szavazóinak 58 százaléka pozitívan értékeli ezt a tendenciát, míg ez az arány az ellenzékiek körében 19 százalék.

Ugyanakkor a megkérdezettek 76 százaléka helyteleníti, hogy az egyházi fenntartású iskolák több adófizetői pénzből gazdálkodhatnak, mint az államiak, és csupán 14 százalék ért egyet ezzel. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén a nagykátai római katolikus templomban 2019. május 17-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

#Belföld#felmérés#közvélemény-kutatás#egyház#vallás#kereszténység#politika#egyházi iskolák

Címlapról ajánljuk