Belföld

Törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjain

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 6:04

Az eset azért is különös, mert a jogszabályok nem térnek ki arra, hogyan lehet törölni az állam elővásárlási jogát. Az illetékes minisztériumok hallgatnak az ügyben.

Alig egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket – írta a 24.hu.

Az adásvételi megállapodásokat április 18-án írták alá, ezzel 94 hektárnyi földterületet szerzett meg Orbán Ráhel a tokaji borvidéken. A földtörvény alapján az aláírással még nem lépnek életbe a szerződések, a szomszédos földek gazdái ugyanis élhettek volna elővásárlási jogukkal, csakúgy mint az állam.

A tizenkét legértékesebb területnél senki sem jelentkezett elővásárlási igényével, így a földhivatal bejegyezte Orbán Ráhel tulajdonjogát.

Az állam sem élt az elővásárlási jogával, sőt a 24.hu cikke szerint a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát. Ezt a lehetőséget még két ciklussal korábban teremtette meg a kormány, egy törvénymódosítással ugyanis 80 ezer, világörökségi területeken fekvő ingatlanra jegyeztettek be állami elővásárlási jogot.

A jogszabályok részletesen szabályozzák a világörökséggel és az állami elővásárlási jogosultságokkal kapcsolatos kérdéseket, ám az nem szerepel bennük, hogy miként lehet töröltetni egy ingatlanról az elővásárlási jogot. Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint nem véletlenül:

jogszerűen ugyanis nem lehet törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról.

A portál megkereste az illetékes minisztériumokat, hogy kiderüljön, hogyan törölték az elővásárlási jogot, ám a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium sem válaszolt a megkeresésre. Így nem tudni azt sem, hány esetben kérték az állami elővásárlási jog törlését. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#ingatlan#tokaj#elővásárlási jog

Címlapról ajánljuk