Belföld

Karácsony Gergely ellenzi a „mini-Dubajt”, inkább társadalmi egyeztetést tartana

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 14:26

Ragaszkodnak a konszenzusos, 2019-es koncepcióhoz Rákosrendezővel kapcsolatban.

A főváros vezetése ragaszkodik a Rákosrendező területére tervezett, „mini-Dubajként” elhíresült beruházásnál a konszenzusos, 2019-es koncepcióhoz, és jövő év elején társadalmi egyeztetést szeretne lefolytatni az ügyhöz kapcsolódó kérdésekben, mondta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pénteken egy budapesti háttérbeszélgetésen az MTI szerint.

A főváros álláspontja a következő: rossz sorrend, hogy a kormány először egy államközi megállapodásban kijelöli a beruházót, majd utána tárgyal arról, mit valósítsanak meg. Először ki kell találni, hogy mit akarunk itt megvalósítani. Szerinte ebben „egyébként nagyon széleskörű szakmai és politikai konszenzus van”.

Amellett, hogy a fejlesztésben az állam mint finanszírozó és tulajdonos vesz részt, nagyon helytelen lenne a főváros vezetése és a budapestiek nélkül döntéseket hozni.

Kijelentette: minden politikai és jogi lehetőséget megragadnak azért, hogy a politikai szándékot összeegyeztessék a koncepcionális terveikkel, amelyek szerint Rákosrendezőn elsősorban kompakt városrészt kellene létrehozni zöld területtel és jó közlekedési kapcsolatokkal. A főváros javaslata szerint az érintett területen 8-10 ezer lakás épülhetne, és ezek nem luxuslakások lennének.

A cél az, hogy legyen megfizethető lakhatás.

A koncepció számol a vasúthálózat fejlesztésével, új intermodális csomópontok kiépítésével, valamint rámutat arra, hogy az 1-es metró és a 3-as villamos meghosszabbítása kellően ki tudná szolgálni az új városnegyed közlekedését.

Karácsony azt mondta, szaván fogják Lázár János építési és közlekedési minisztert az egyeztetésekkel kapcsolatban, és a már említett koncepcióval megkeresik az általa vezetett minisztériumot. Hozzátette: „Állunk minden tárgyalás és egyeztetés elé, van egy nagyon világos koncepciónk arról, hogy mit kellene ezen a területen megvalósítani. Budapestnek ez nagyon nagy előrelépés lenne”.

Ők szeretnének egy újabb társadalmi egyeztetést a város jövőjére vonatkozó stratégiák kapcsán, így lefolytatnának egy újabb budapesti lakógyűlést, amelyen például foglalkoznának azzal, hogy milyen magas lehet egy épület, vagy hogyan lehet megvédeni a Hősök tere látványát. Tehát a lakógyűlés mandátumot adhatna a városvezetésnek a Rákosrendezőre tervezett városrésszel kapcsolatos tárgyalásokhoz a kormánnyal.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: nem mini, hanem maxi Dubaj épülhet a budapesti rákosrendező területén, ezt mondta Lázár János építési miniszter. Ötmilliárd euróból, vagyis több mint 1900 milliárd forintból valósulna meg az új városközpont, nagyrészt külföldi beruházó finanszírozásával. Azt azonban a miniszter nem árulta el, hogy a világ legmagasabb toronyháza, a Burzs Kalifa építőjével tárgyalnak-e. Karácsony Gergely főpolgármester akkor kijelentette, nem engedik, hogy felhőkarcolók épüljenek a területre.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#rákosrendező#budapest#karácsony gergely#egyeztetés#mini dubaj#beruházás

Címlapról ajánljuk