Belföld

A késlekedő Paks II-re azért idén is sikerült pár milliárd forintot elkölteni

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 5:59

Új szerződéseket kellett kötni.

Hiába késik a paksi atomerőmű bővítése, a projektért feelős Paks II Zrt. továbbra is köti a szerződéseket, a HVG cikke szerint idén informatikai szolgáltatásokra és mérnöki munkára költötték a legtöbbet, de közel negyedmilliárd forint ment el kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra is.

A lap azt írja, hogy még idén novemberben is 260 milliós szerződést kötöttek „adatközponti tűzfalak és menedzsment szerverek beszerzésére”, de az azt megelőző hónapban is szórták a pénzt, informatikai szolgáltatással kapcsolatos feladatokra májusban több mint 900 milliót költöttek.

Februárban 3 millió euró (több tízmilliárd forint) ment el mérnöki feladatok lebonyolítására, a megbízott cég az MVM Erbe Zrt. lett. Augusztusban is volt egy nagyobb költés, akkor egy 425 milliós szerződést kötöttek a TTSA Mérnökirodával független szakértői véleményezésre. Januárban pedig 48,2 millió forintot fizettek ki a bővítésre vonatkozó képzési dokumentumok lektorálására.

Kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra 224 millió forintot költöttek, a megbízást a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. kapta. A HVG azt írja, hogy mindkét cég a kormányhoz közeli Balásy Gyula érdekeltségébe tartozik, a cégek árbevételének jelentős része állami megbízásokból származik. A Transparency International szerint 2019 és 2021 között Balásy cégei összesen 295 milliárd forint értékben nyertek el közpénzes szerződéseket.

Az orosz fővállalkozó, a Roszatom nemrégiben bejelentette, hogy elkezdték a Paks II kivitelezését. Az atomerőmű építési munkálataival az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#Paks ii#késés#munka#szerződés#milliárd

Címlapról ajánljuk