Belföld

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 15:35

Megadta a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút megépítésére a kormányhivatal, miután október közepén a kormány katonai célúvá minősítette. A körvasút megépítése ellen tiltakoztak a civilek és az újbudai önkormányzat is, mert közel ezer fát vágnának ki. A korábban kétszer is elutasított engedély kiadása előtt napokkal már elkezdődhettek az építési munkálatok.

Megadta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút megépítésére, amit korábban a bíróság kétszer is elutasított – derül ki abból a határozatból, amelyet a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület juttatott el a Szabad Európához.

A Déli Körvasút tervei ellen azért tiltakoznak a civilek és az újbudai önkormányzat is, mert közel ezer fát vágnának ki és több ezer négyzetméter zöldfelületet túrnának fel miatta a XI. kerületben. A beruházást már egyszer megtámadta a bíróságon Újbuda önkormányzata civilekkel az oldalán közigazgatási per keretében, a keresethez csatlakozott a fővárosi önkormányzat és Ferencváros is.

A lap emlékeztet: a perben az állam képviselője többek között arra hivatkozott, hogy a több száz fa kivágása nem jelent visszafordíthatatlan környezetvédelmi kárt, a bíróság pedig egy beadvánnyal még januárban azonnali hatállyal minden munkálatot felfüggesztett. Október közepén azonban egy kormányrendeletre hivatkozva

katonai célúvá minősítette a kormány a beruházást, így nem kell betartania bíróság hatályos döntését, amely szerint nem végezhetők kivitelezési munkálatok a területen.

Mint írja a portál, ezzel a környezetvédelmi engedélyeztetés is átkerült a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalhoz, így jóformán borítékolható volt, hogy megadják az engedélyt. Noha a korábban elrendelt jogvédelem felfüggesztette a munkálatokat, a területen tavasszal tovább dolgoztak, sőt a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület szerint

már ezen a héten, napokkal az engedély kiadása előtt folytak építési munkák az érintett vasúti szakaszon.

Déli Körvasút kivitelezője a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, a Budapest-Belgrád-vasútvonalat is építő V-Híd Zrt., amely cég egy kormányhatározattal 101 milliárd forint előleget kapott a beruházásra. A körvasút ügyével az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#déli körvasút#újbuda#beruházás#kormányhivatal#környezetvédelmi engedély

Címlapról ajánljuk