Belföld

Befagytak a pártpreferenciák, 45 százalékon a Fidesz-KDNP

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 24. 9:30

A biztos szavazó állampolgárok 45 százaléka a Fidesz−KDNP-re, 20 százaléka a DK-ra szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Rajtuk kívül még három párt juthatna a parlamentbe.

Az IDEA Intézet friss mérései szerint a 2023 őszi időszakban kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban.

A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok körében némileg csökkent a Fidesz−KDNP pártszövetség támogatottsága: 26 százalék szavazna rájuk egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. A biztos szavazó pártot választóknál 2023. szeptember óta változatlan a Fidesz−KDNP támogatottsága: 45 százalék.

Az ellenzéki oldalon nem történtek érdemi mozgások, vagyis, ha 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztetik, írja az IDEA pénteki közleménye.

  • A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna.
  • A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom (5%). A biztos pártválasztók közt 8 és 7 százalék szavazna rájuk.
  • A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalék, de a teljes népességben mérve már csak 4 százalék a párt támogatottsága.

Az IDEA Intézet 2023 októberében mérte először külön is Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A novemberi mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat, Jakab korábbi pártját.

A Mi Hazánk, amely szintén a Jobbikból szakadt ki, az őszi időszakban nem tudta érdemben növelni a támogatottságát, a gazdasági és szociális problémák egyelőre nem terelték kiemelkedő arányban a radikális párt irányába a helyzetükkel elégedetlen szavazókat.

Az adatfelvétel módszertanáról: a felmérés önkitöltős online kérdőíven keresztül történt, október 31. és november 16. között, 1500 fős, kvótás, a felnőtt népességre nézve nem, kor, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint reprezentatív mintán.

#Belföld#közvélemény-kutatás#idea intézet#pártok#parlamenti választás#fidesz-kdnp#demokratikus koalíció#mi hazánk#kétfarkú kutya párt#momentum mozgalom

Címlapról ajánljuk