Belföld

Megszüntetné a szakszervezeteket a kormány a honvédségnél

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 21:42

Az Alaptörvényben tiltaná be a kormány a honvédségnél a szakszervezetek működését.

Az Alaptörvényben tiltaná be a kormány a honvédségnél a szakszervezetek működését – derül ki a parlamentnek kedden késő este benyújtott módosító javaslatból. Más érdekképviselet is csak kormányrendeletben meghatározott szabályok szerint működhet.

A módosítás emellett lehetővé tenné, hogy a kormány rendeletben szabályozza a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai jogállását. Erről jelenleg egy, 2012-ben elfogadott kétharmados törvény rendelkezik, de ha elfogadják az Alaptörvény-módosítást, 

a kormány bármilyen szabályt bármikor megváltoztathat.

Hétfőn számoltunk be róla, hogy más témájú törvényjavaslatban rejtett el a kormány egy kétmondatos jogszabály-módosítást: jöhet a sávos fizetés és a teljesítményértékelés a honvédségnél, viszont mehet a szabadság és a túlóra.

A „különös szolgálati rend” csak az első lépése lehet a sereg gyökeres átalakításának. Egy hétfőn benyújtott, gazdasági elemekből álló 41 oldalas törvényjavaslatban eldugott módosítás új, korlátozó elemmel egészítené ki a honvédek jogállásáról szóló törvényt.

Az új rend szerint a szolgálatteljesítési idő „általános rendelkezéseitől történő eltérő meghatározását” engedélyezi, amelyet a vezérkari főnök rendelhet el, ám egyelőre nem tudni, hogy mi alapján, mennyi időre, és hogy mivel jár ez.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#honvédség#szakszervezet#megszüntet#Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Címlapról ajánljuk