Belföld

Kétmondatos jogszabály-módosítással forgatná fel a kormány a katonaság működését

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 19:43

Jön a „különös szolgálati rend”, megy a szabadság és a túlóra.

Más témájú törvényjavaslatban rejtett el a kormány egy kétmondatos jogszabály-módosítást, amely „fenekestül forgathatja fel több tízezer katona életét”, írja a HVG. Szerintük jöhet a sávos fizetés és a teljesítményértékelés, viszont mehet a szabadság és a túlóra.

A „különös szolgálati rend” csak az első lépése lehet a sereg gyökeres átalakításának. Egy ma benyújtott, gazdasági elemekből álló 41 oldalas törvényjavaslatban eldugott módosítás új, korlátozó elemmel egészítené ki a honvédek jogállásáról szóló törvényt.

Az új rend szerint a szolgálatteljesítési idő „általános rendelkezéseitől történő eltérő meghatározását” engedélyezi, amelyet a vezérkari főnök rendelhet el, ám egyelőre nem tudni, hogy mi alapján, mennyi időre, és hogy mivel jár ez.

A lap azt írja: „A különös szolgálati rend egyelőre olyan gumiszabálynak, vagyis tágan értelmezhető, lényegében bármire és bármikor bevethető jogi lehetőségnek tűnik, mint amilyen a háborús veszélyhelyzet, amire hivatkozva az Orbán-kormány lényegében parttalan felhatalmazással, rendeleti úton kormányozhat, és hoz döntéseket a törvényhozás megkerülésével immár másfél éve”.

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Belföld#katonaság#honvédség#törvénymódosítás#kormány#Böröndi Gábor

Címlapról ajánljuk