Belföld

Gulyás Gergely: A kormány egyetért azzal, hogy Budaházy György nem tarthat előadást egy iskolában

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 17:31

Erről a parlamentben volt szó.

Az országgyűlés hétfői ülésén idézte fel az MSZP-s Harangozó Tamás: „Szekszárdon nemrég sokakban megbotránkozást és félelmet keltett, amikor kiderült, hogy a terrorista cselekményért jogerősen elítélt és közügyektől eltiltott bűnöző, Budaházy György a helyi Garay János Gimnázium dísztermében fog előadást tartani”.

Néhány nappal később a tankerület vezetője közölte, hogy erre nem kerülhet sor, a rendezvényt azonban az önkormányzat egyik helyiségébe tették át. Harangozó azt kérdezte: „Lehet-e ma Magyarországon egy terrorista cselekményért elítélt bűnözőnek közintézményben nyilvános rendezvényt tartania?”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában megerősítette, hogy a tankerület vezetője – véleménye szerint helyesen – úgy döntött, az említett rendezvénynek nem ad helyet. Hozzátette: Budaházy György büntetőeljárása a jogállami alapelveknek nem tett eleget, hiszen nem tarthatott volna 14-16 évig. Ennek ellenére a meghozott ítéletet mindenkinek tiszteletben kell tartania, ahogy a köztársasági elnök által gyakorolt és a kormány által ellenjegyzett kegyelmet is. Hozzátette:

Ez nem teszi meg nem történtté a cselekményeket, ezért a tankerület döntése a kormány álláspontját világosan tükrözi.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#budaházy györgy#gulyás gergely#parlament#iskola#szekszárd#előadás

Címlapról ajánljuk