Belföld

Vádat emeltek a polgármesterrel szemben: 200 milliós kárt okozhatott a társaival

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 9:15

Túlárazás, fiktív számlák, vadászház vásárlás, lebukás.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy polgármesterrel és 4 társával szemben, akik egy munkásszálló építése során okoztak több, mint 200 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek, írja az Ügyészség.

A vád szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017. júliusában támogatási kérelmet nyújtott be a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz 80 fős munkásszállás megépítésére és annak fenntartására. A pályázat alapján az önkormányzat 222 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, utólagos elszámolás mellett. 

Az elkövetők már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a pályázatban megjelölt összköltségnél jóval alacsonyabb áron kivitelezhető a beruházás, ezért a közbeszerzés során egy olyan fővárosi székhelyű cég nyert generálkivitelezőként, amelyet ténylegesen a polgármester irányított, és amelyet csak a valós költségekhez képest jóval nagyobb összegű számlák kiállítása végett vontak be. 

A túlárazás mértéke több, mint 100 millió forint volt, az ezzel kapcsolatos fiktív számlákat a polgármester nyújtotta be az utólagos elszámolás keretében 2019. novemberében. A vádlottak a munkásszálló berendezésével összefüggésben is túlárazott számlákat nyújtottak be az elszámoláskor, mintegy 23 millió forint értékben. 

Az így megszerzett pénz egy részéből a volt polgármester cége vásárolt vadászházat, míg más része szintén az érdekeltségébe tartozó helyi szövetkezethez jutott.

A főügyészség a munkásszálló kivitelezése során elkövetett bűncselekményekkel a volt polgármestert, az önkormányzat pénzügyi ügyintézőjét, a budapesti székhelyű cég két vezető tisztségviselőjét és egy berendezéseket szállító cég vezetőjét vádolja.

A vádirat része az is, hogy a közmunkaprogram keretében a volt polgármester arra utasította az önkormányzat dolgozóit, hogy olyan személyeket jelentsenek be, akik nem dolgoztak közmunkásként vagy rövidebb ideig vettek abban részt. Ezzel összefüggésben az állami költségvetést a 2014-2020. között további 8,4 millió forint vagyoni hátrány érte.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#polgármester#munkásszálló

Címlapról ajánljuk