Belföld

„A szervező odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni” – így tudta meg L. Simon, hogy kirúgták

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 15:09

Épp egy pódiumbeszélgetésen vett volna részt. 

A Válasz Online egyik újságírója épp a Nemzeti Múzeumban járt, amikor L. Simon László megtudhatta, hogy menesztik az intézmény éléről.

Zsuppán András a Facebookon azt írta, hétfő délelőtt szakmai nap volt a Nemzeti Múzeumban, három kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak múzeumügyi kérdéseket a múzeum dísztermében.

Zsuppán szerint a vendégek és a közönség főként szakemberekből, intézményvezetőkből állt. A programot L. Simon László főigazgató nyitotta meg, utána Závogyán Magdolna kulturális államtitkár szólt pár szót, méltatta a Nemzeti Múzeumot, amiért küldetésének megfelelően fórumot teremt a magyar múzeumi világnak. Normális nap egy normális európai országban.

Újságíróként az első beszélgetést moderáltam – múzeumok és fenntarthatóság –, amelyben L. Simon is részt vett volna. Éppen kezdtük a beszélgetést fél 11 körül, amikor a szervező kolléga odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni a beszélgetésben. L. Simon elhagyta a termet, öt perccel később Závogyán Magdolna is csendben távozott. A pódiumra a főigazgató-helyettes ült fel, de nemsokára ő is kiment

– írja Zsuppán, aki hozzátette, hogy a beszélgetést így is megtartották, és amikor visszaült a helyére, akkor látta a hírt a telefonján: L. Simon már nem főigazgató. 

Érdekes adalék, hogy a lap előző klubestjén épp a 12 millió forintra megbüntetett Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián vitatkozott a pódiumon L. Simon Lászlóval kultúrpolitikáról. L. Simon akkor lényegtelennek tartotta Dúró akcióját, ma már azonban – írja a lap – nyilván ő is tudja, hogy a legkevésbé sem az. A törvény szövegének ugyanis Dúró értelmezése felel meg, sőt, a kiállítást a Kálvin téri református templom közelsége miatt meg sem lehetett volna a múzeumban tartani, emlékeztetnek.


Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#magyar nemzeti múzeum#l. simon lászló#kirúgás#mi hazánk#csák jános#dúró dóra#beszélgetés#válasz online

Címlapról ajánljuk