Belföld

Ezt sem állíttatta le Lázár János: 205 milliós parkolót kap a ménesbirtok

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. november 2. 5:21

Bár a főváros esetében szigorúan járt el Lázár János, a ménesbirtok esetében mehet tovább a fejlesztés, ezúttal parkolókkal. Hogy miért szükségesek, most hogyan oldják meg a parkolást, arról a tízmilliárdnyi közpénzzel kisegített szervezet mélyen hallgat. Nagy forgalomra számíthatnak, 96 új várakozóhelyet építtetnek egy olyan vállalkozással, ami eddig is milliárdos tételben dolgozott a ménesbirtoknak.

Tovább szépül a Lázár Jánoshoz köthető mezőhegyesi ménesbirtok: ezúttal nettó 205 millió forintért épülnek parkolóhelyek, a munkát az algyői Délút Kft. nyerte el az EKR-be feltöltött dokumentumok szerint. A cég korábban már utat és konzorciumi partnerként hatmilliárdos öntözőrendszert is épített a ménesbirtoknak.

Most a Kossuth utcában és a Hangai fogadó mögött is épül parkoló. A dokumentáció szerint előbbinél 245,67 méter hosszú, hat méter széles, új közlekedő utat építenek aszfalt burkolattal. Itt 78 darab várakozóhely létesül merőlegesen és párhuzamosan, térkövezve, járdaburkolatot is kialakítanak. A Hangai fogadónál 18 várakozóhelyet építenek, ezekkel bővítik a már meglévő parkolót. 

A ménesbirtokhoz tartozó Hangai-épület eredetileg vendégfogadó és postakocsi-állomás volt, a 18. század végén épült. A Pest és Arad között közlekedő postakocsijárat állomása volt, a reformkorban főleg katonák szálltak meg itt, később megfordult a falai közt Kossuth Lajos, valamint Ferenc József császár és király is. Lázár János miniszterként korábban úgy határozott arról, hogy Hangai vendégfogadó istállója és kocsiszínje elveszítse műemléki védettségét, hogy közben ő vezeti a ménesbirtokot tulajdonló alapítvány kuratóriumát. Ennek problémás voltáról korábban bővebben is írtunk.

Korábban szintén az rtl.hu tudta meg, hogy az állami pénzből megvett, majd alapítványi kézbe ajándékozott mezőhegyesi ménesbirtokon milliárdokból épül négycsillagos szálloda. A hírnek különös fénytörést adott, hogy Lázár János épp akkoriban állíttatott le számos állami beruházást, így a Telexnek kiadott lista szerint például a Pest megyei agglomerációs, elővárosi P+R, B+R parkolók fejlesztését (50 helyszín, 3000 db új P+R parkolóhely és 2000 db új B+R tárolóhely). A projekt négy részből áll, az 1-3 rész tervezését engedélyezte, a 4. rész tervezését nem. Ahogyan a miniszter elkaszálta a Kelenföldi Duna-parti sétány fejlesztését, az átfogó agglomerációs-budapesti kerékpáros hálózati stratégiát, a gellérthegyi és a csepeli közpark tervezését is.

Lázár János az RTL Híradónak reagált a luxusszálloda építésének hírére, meglehetősen szűkszavúan:


Nem sokkal később az Átlátszó fedte fel, hogy a ménesbirtokon nemcsak a szállóvendégek élvezhetnek majd luxuskörülményeket, hanem a tehenek is. 3,3 milliárd forintból épül olyan istálló számukra, amiben vízágy is lesz:


Hogy miből? Négy nappal a tavaly áprilisi választások előtt 15 milliárd forintot csoportosított át az alapítvány számára az a Miniszterelnökség, amelyet korábban éppen Lázár János vezetett. 

Arról, hogy a kormány hogyan szervezett ki korábbi közvagyont teljesen ingyen az úgynevezett közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványba, az RTL Híradó készített riportot:


Nyitókép: Lázár János a csikóáldáson. – Fotó: Lázár János / Facebook

#Belföld#ménesbirtok#lázár jános#mezőhegyesi ménesbirtok#parkoló#ma

Címlapról ajánljuk