Belföld

Ezt nem állíttatta le Lázár: milliárdokért kap négycsillagos szállodaépületet a Ménesbirtok

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. március 3. 5:04

Állami pénzből vették meg a mezőhegyesi Ménesbirtokot, amelybe milliárdokat tettek, majd egyszerűen egy vagyonkezelő alapítványnak ajándékozták, teljesen ingyen. A korábban Lázár János által irányított Miniszterelnökség 15 milliárd forinttal támogatta meg a Ménesbirtokot, az azt kezelő alapítványt kuratóriumi elnökként Lázár János vezeti. 

2016 novemberében jelentette be Lázár János – akkor még Miniszterelnökséget vezető miniszterként –, hogy a kormány döntése alapján az állam több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva megalapították a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. Az igazgatására 2018-ban kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki.

Az állami pénzből vett és fejlesztett gazdaságot – hasonlóan például a felsőoktatási intézményekhez – az országgyűlés fideszes többsége egy úgynevezett közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványba (Jövő Nemzedék Földje Alapítvány) privatizálta 2021 tavaszán. A közvagyon kiszervezéséről az RTL Híradó készített riportot:


2021 őszére összeállít az alapítvány vezetése is, az alapítványt irányító kuratórium elnöke az ekkor még csak kormánybiztosi címet viselő Lázár János lett, aki mára az Építési és Közlekedési Minisztérium feje lett. Négy nappal a tavaly áprilisi választások előtt 15 milliárd forintot csoportosított át az alapítvány számára az a Miniszterelnökség, amelyet korábban éppen Lázár János vezetett.

A Ménesbirtok pedig szépül: például egymilliárdért újítanak fel istállót és kocsiszínt. Pedig Lázár Jánost vélhetően nagyon zavarja a rongyrázás, legalábbis még kormánymegbízottként, 2019-ben szétcsapott a Ménesbirtok menedzsmentjében és visszavonatott egy 800 millió forintos összegű közbeszerzést, amely keretében például 4 csillagos, 90 szobás szállót, wellness részleget, prémium lovardát, golfpályarendszert terveztettek volna. Akkor azt állította: nem tudott róla, hogy a felügyelete alá tartozó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. több milliárd forintos turisztikai fejlesztéseket tervez. Lázár titkársága akkor azt közölte: a kormánymegbízott csak a sajtóból szerzett tudomást a fényűző tervekről, és rendesen fel is háborodott rajta. 

Ez nem luxus, úgy tűnik

Azt az eljárást valóban visszavonták, az élet és a fejlesztések azonban nem álltak meg. 

A Ménesbirtok Hotel Nonius néven működő, az egykori északi kaszárnya épületében kialakított szállodáját közpénzből újítják fel. A kivitelezés lassan a végéhez közeledhet, a projekt végeként 2022. december 31-ét jelölték meg, a Ménesbirtok honlapja szerint azonban a Nonius Hotel még zárva van a felújítás miatt. Bár a fejlesztés becsült értéke nettó 600 millió forint volt, a szegedi RZB Invest Kft. 2020-ban nettó 1 milliárd 283 millió forintért vitte el a munkát. A beruházásra 840 millió forintot adott a Miniszterelnöki Kabinetiroda alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség.


A szálloda fejlesztése azonban egy ennél nagyobb falattal folytatódik, ugyanis azt egy új épülettel bővítik a felújítás második ütemeként. A műemléki védelem alatt álló, egykori ménesparancsnoki épület (jelenleg a kormányhivatal döntése szerint iroda) is a Hotel Noniusé lesz. A ménesparancsnoki épület az MTI utolsó, elérhető képe szerint így néz ki:

Ezt nem állítatta le Lázár: 2 milliárdért újítják fel a Ménesbirtok parancsnoki épületét
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ez pedig a műszaki dokumentáció látványterve:

Ezt nem állítatta le Lázár: 2 milliárdért újítják fel a Ménesbirtok parancsnoki épületét
Fotó: EKR / K2 LAB Kft. építészeti műszaki leírása

Az épület a dokumentáció szerint a Ménestelep bejárata után, a hármas épületegyüttes második elemeként helyezkedik el, előtte istálló ás nagy kifutók találhatók. Az épület alapterülete 1386 négyzetméter, egyéb kivitelezési munkálatok mellett 410 négyzetméter textilburkolatot, 59 kültéri, tölgyfa nyílászárót, 12 ökörszem ablakot építenek be. Az épületben a 14 vendégszoba mellett lobbyt, rendezvénytermet, bárt, az alagsorban mosodát alakítanak ki. A szobákban padlószőnyeg, a vendéglátás tereiben tölgyfa burkolat lesz, a „nagyvonalú háromkarú lépcső egy üvegliftet fog közre”.

Varga Anikó, a Ménesbirtok marketingigazgatója decemberben a Behírnek dicsekedett el azzal, hogy:

Felújítjuk a korábbi Nonius szállót, amelyből egy négycsillagos, 16 szobás szállodát alakítunk ki, illetve a mögötte található parancsnoki épületben szintén.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint a második ütemre, azaz a parancsnoki épület felújítására, átalakítására kiírt közbeszerzés nyertese a szegedi Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. lett nettó 2 milliárd 20 millió forintos ajánlattal. 

A Hotel Nonius felújítása, bővítése így várhatóan valahol nettó 3,2 milliárd forint körül állhat meg.

Nem minden fejlesztés kedves a ménesbirtok uraként emlegetett Lázár Jánosnak. Mint ismert, Lázár János a fővárosi Városmajor fejlesztése mellé egy hivatalos dokumentumra azt írta:

Soha! Nem!

A Telex hozta nyilvánosságra azokat a fejlesztési iratokat, amelyekre Lázár János kézzel írt megjegyzéseket. A Városmajor felújítását korábban előkészítő Fürjes Balázs államtitkár erre az RTL Híradónak reagált:


Később Lázár János kiadta a teljes listát arról, hogy pontosan milyen projekteket kaszált el a kormány. Nemcsak a Városmajor fejlesztését állították le, hanem például a Füredi utca külön szintű (közút-vasút) átvezetését, a Kelenföldi Duna-parti sétány fejlesztését, az átfogó agglomerációs-budapesti kerékpáros hálózati stratégiát, a gellérthegyi és a csepeli közpark tervezését.

A jövőben pedig lényegében minden közpénzből megvalósuló beruházásról Lázár János dönt majd, az önkormányzatok helyett is:


Cikkünkhüz szerettük volna megkeresni a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt, de hozzájuk semmilyen elektronikus elérhetőséget vagy telefonszámot nem találtunk. Nem mi vagyunk az elsők, akik hoppon maradnak: tavaly márciusban a 24.hu próbálta meg felvenni a kapcsolatot a százmilliárdos állami vagyont kapó alapítványokkal, azonban arra jutottak, hogy ezek többsége gyakorlatilag elérhetetlen. A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány is: bár Pasaréten – több mint 200 kilométerre a Ménesbirtoktól – van egy székhelyük, ott csengetésükre senki sem válaszolt, az ide címzett tértivevényes ajánlott levelet visszaküldte nekik a posta, mert a címzett „nem kereste”.

Kérdéseinket ezért a közbeszerzést kiíró Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek küldtük el, ha válaszolnak, bővítjük cikkünket. 

Ezt is ajánljuk:
A 11,5 milliárd forinttal megtámogatott jobboldali alapítvány megszerezte a balatonszepezdi, Makovecz-féle üdülőt is

Nyitókép: Lázár János / Facebook

#Belföld#lázár jános#ménesbirtok#mezőhegyesi ménesbirtok#vagyonkezelő alapítvány#közbeszerzés#ma

Címlapról ajánljuk