Belföld

Százmilliárdos állami vagyont kaptak ajándékba, de még email-címük sincs

rtl.hurtl.hu

2022. március 30. 6:59

Így nem könnyű megtudni, mekkora díjazást vesznek fel a szervezetek vezető tisztségviselői, akiket lényegében életük végéig bebetonoztak a helyükre.

Tíz olyan, sokmilliárdos vagyonnal rendelkező, az állam által alapított, közszolgálati feladatokat ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány van, amelynek még honlapja és email-címe sincs – írta meg a 24.hu. A lap azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mire fordítják, hogyan használják azt az összességében több mint ezermilliárd forintos vagyont az elmúlt egy-két évben létrehozott alapítványok, amit az államtól kaptak, és mekkora díjazást vesznek fel a szervezetek vezető tisztségviselői, 

akiket lényegében életük végéig bebetonoztak a helyükre.

A lap hiába kereste fel személyesen a Lázár János fideszes képviselő vezetésével működő Jövő Nemzedékek Földje Alapítványt, a székhelyen munkaidőben senki sem válaszolt csengetésükre. Levélben is hiába keresték az alapítványt, amelynek fő feladata a mezőhegyesi ménesbirtok és tangazdaság fejlesztése, ennek érdekében az államtól megkapta az egész állami gazdaság tulajdonjogát. 

A Hauszmann Alapítvánnyal nagyobb sikereket értek el: személyes megkeresésük után  egy varkapitanysag.hu-ra végződő email-címet kaptak. Madaras Bence, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, e cég a budavári állami tulajdonú műemléképületek kezeléséért felel. A Hauszmann Alapítványt Hauszmann Alajos életművének fenntartására, a Hauszmann emlékház létrehozására, valamint „a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontjának működtetése céljából” hozták létre. A Hauszmann Alapítvány végül elküldte alapító okiratát, eszerint a kuratórium elnöke egymillió forintos tiszteletdíjat, a kuratóriumi tagok pedig 800 ezer forintot vehetnek fel havonta.

A Szabadság téri Bankcenter épületébe két, Szijjártó Péter külügyminiszter által alapított alapítványt jegyeztek be, a Közép-Európai Oktatási Alapítványt és a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt. Mindkettő kuratóriumi elnöke Szijjártó helyettese és államtitkára, Magyar Levente. A lap szerint a Bankcenter recepciósai semmit sem tudtak a két alapítványról.

A lap szerint azért jegyezhették be erre a címre a két alapítványt, mert itt van a Magyar Nemesfémvizsgáló (MANEVI Zrt.) székhelye, a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány pedig a többi között ennek az állami cégnek lett a tulajdonosa, miután egy kétharmados törvényben az összes törzsrészvényt átadta neki a kormány. A Közép-Európai Oktatási Alapítvány pedig egy 18 hektáros II. kerületi ingatlant, az egykori OPNI épületét kapta meg, hogy ott nemzetközi iskolát alakítson ki.

Ennél is meglepőbb, hogy olyan nagy egyetemeket megszerző alapítványokat sem tudtak elérni elektronikusan, amilyen a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem és az Állatorvosi Egyetem alapítói jogait gyakorló szervezet. 

Nem létezik az interneten a Magyar Kultúráért Alapítvány, amelynek kuratóriumát a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd vezeti. Ez az alapítvány három nonprofit céget kapott az államtól, köztük a Petőfi Kulturális Ügynökséget, valamint másfél tucatnyi fővárosi ingatlant néhány vidékivel kiegészítve, így az óbudai Zichy-kastélyt, a Hajógyári-sziget déli részét és a Bem rakparti Andrássy-palotát is.

A Mol-Új Európa Alapítványról rövid ismertető ugyan felfedezhető az olajtársaság honlapján, de se telefonszám, se email-cím nincs a szervezethez, amelynek az állam mintegy 43 millió darab Mol-törzsrészvényt adott át tavaly tavasszal, ami akkori értéken 87 milliárd forintnak felel meg. A 24.hu levélben érdeklődött, így derült ki, hogy

a kuratórium elnöke, Miklósa Erika operaénekes a minimálbér hatszorosát (1,2 millió forint) tiszteletdíjat, a tagok pedig ötszörös minimálbért, azaz 1 millió forintot kapnak havonta.

Nincs semmi elérhetősége a Polgári Művelődésért Alapítványnak, amelynek Varga Mihály pénzügyminiszter a kuratóriumi elnöke. Az alapítvány több mint 3,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyont kapott.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#vagyonkezelő alapítvány#szijjártó péter#lázár jános#miklósa erika

Címlapról ajánljuk