Külföld

Direkt36: Az oroszok évek óta hozzáférnek a magyar külügyminisztérium számítógépeihez

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 8:06

A lap szerint az állami hackerek legalább tíz éve támadják Magyarországot.

Szijjártó Péter rég tudta, hogy az orosz titkosszolgálatok megtámadták és feltörték a Külügyminisztérium informatikai rendszereit, amikor tavaly december 30-án Barátságért Érdemrendet kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, írja a Direkt36.

Az oknyomozó portál szerint több mint tíz éven keresztül támadtak magyarországi célpontokat orosz hackerek feltehetően állami megbízásból, a külügy pedig az egyik legkedveltebb célpontjuk.

Még az orosz-ukrán háború alatt is hozzáférhetnek a belső hálózatokon továbbított információk egy részéhez.

Már 2021 második felére kiderült, hogy feltörték a külügy belső levelezését, ahogy a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” információk küldésére használt hálózatot is. Még 2022 januárjában is célzott támadások érték a minisztériumot.

Forrásaik szerint az FSZB és a GRU orosz titkosszolgálatok által is igénybe vett hackercsoportok követték el ezeket a támadásokat. A Bem téri minisztérium és a több mint 90 külképviselet több mint 150 objektumának számítógépei mind érintettek az adathalászattal és vírusos emailekben beszivárgó hackerek támadásában.

A lap szerint a külügy annyira későn fedezte fel a behatolást, hogy nem lehetett megállapítani, milyen módon és hány ponton másztak be a rendszereikbe. Amikor kiderült a támadás, a külügyes dolgozókat nem értesítették arról.

A Direkt36 kérdéseire az üggyel kapcsolatban egy héten keresztül nem válaszolt a külügy.

Ez nem az első hackertámadásokról szóló hír a héten. Hétfőn több kormányközeli weboldalt is feltörtek Magyarországon, kormánykritikus tartalmak kerültek ki rájuk. Erről az RTL Híradó készített anyagot:

Nyitókép: Barátságért kitüntetést vesz át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől Moszkvában. – Fotó: kormany.hu

#Külföld#szijjártó péter#hacker#orosz#putyin#külügy#támadás#levelezés#szergej lavrov

Címlapról ajánljuk