Belföld

Az Orbán-kormány ezermilliárd forintnyi állami vagyont adott át alapítványoknak

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 7:35

A központi vagyonkezelő tavaly 486 milliárd forintos hiányt hozott össze. 

Az Orbán-kormány több száz milliárd forintnyi állami vagyont adott át ingyen a vagyonkezelő alapítványoknak, írja a Népszava.

Tavaly a központi vagyonkezelő 486 milliárd forintos hiányt hozott össze, írja a lap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mérlegbeszámolója alapján. 

A rekordmértékű veszteség oka a közjavak soha nem látott mértékű, ingyenes elosztogatása – jegyzik meg.

Emlékeztetnek rá: 2019-2021 között az MNV vagyonkezelési tevékenysége összességében 1060 milliárd forintos veszteséget, illetve vagyonvesztést ért el.  A kormány 2019-ben kezdett  abba az eladássorozatba, melynek során ezermilliárd forintnyi állami vagyont tettek át különböző vagyonkezelő-alapítványokba. 

A lap megjegyzi:

A Fidesz-KDNP-kormány a magyar állam legértékesebb, bármikor eladható, mozgatható vagyonelemeit adta át ezeknek a vagyonkezelőknek.

Számos értékes ingatlan mellett ingyenes vagyonjuttatás keretében magánkézbe került a Mol mintegy 24 százaléka és a Richter hasonló mértékű részvénycsomagja is. A kedvezményezettek között egyetemi vagy olyan vagyonkezelő alapítványokat találhatunk, mint például a Matthias Corvinus Collegium, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Nyitókép:  Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#vagyonkezelő alapítvány#milliárdok#ner#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk