Belföld

A fideszesek elérték: nem kell beszámolni a kórházak állapotáról

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 15:55

A kormánypárti képviselők javaslatára törölték a parlament népjóléti bizottságban meghirdetett belügyminisztériumi tájékoztatót a magyar kórházak higiéniai állapotáról. A fideszesek szerint „politikai hisztériakeltés” zajlik az ügyben, a DK-s Varga Zoltán bizottsági elnök szerint a lépés „nem csak gyávaság, hanem bűn”.

A kormánypárti képviselők javaslatára levették az Országgyűlés népjóléti bizottságának napirendjéről a Belügyminisztérium tervezett tájékoztatóját a „kórházak tisztaságáról és higiéniás állapotáról” – írja a hvg.hu.

A lap szerint a bizottság kedden, első napirendi pontként hallgatta volna meg a beszámolót, azonban a Fidesz módosító javaslatot adott be, melyben azt kérték, hogy ne tartsák meg. A bizottság a kormánypárti képviselők többségi szavazatával ezt elfogadta, így a tájékoztató immáron második alkalommal is elmaradt. Varga Zoltán bizottsági elnök, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint

a fideszesek azzal indokolták a lépést, hogy „politikai hisztériakeltés” folyik az ügyben.

A Direkt 36 egyéves kutatómunka után azt állította: Magyarországon sokkal több a kórházi fertőzésék száma, mint az a nyilvánosságra hozott adatokból látszik, a kormány pedig mindent elkövet azért, hogy eltitkolja, hogy mennyire súlyos a helyzet.

Az utolsó, 2021-es adatok szerint mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést jelentettek az intézmények, szerintük 1400 esetben a fertőzés hozzájárult a beteg halálához. Az oknyomozó portál újságírója az RTL Híradónak azonban elmondta: ezek a számok meg sem közelítik a valóságot:


Nyitókép: RTL

 

#Belföld#kormánypárt#fidesz#országgyűlési képviselők#Népjóléti Bizottság#kórházi fertőzések#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk