Belföld

Titkolják, milyen sok a veszélyes kórházi fertőzés, nehogy „megijedjen a lakosság”

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 9:58

Sokkal több a kórházi fertőzésék száma, mint az a nyilvánosságra hozott adatokból látszik, a kormány pedig mindent elkövet azért, hogy eltitkolja, hogy mennyire súlyos a helyzet – derült ki a Direkt36 oknyomozásából. 

Évről évre több súlyos, akár halált is okozó kórházi fertőzésekről számolnak be a kórházak, de a valóságban még rosszabb a helyzet – írta a Direkt36 tényfeltáró központ a kórházi fertőzésekről szóló cikksorozatának első részében, amely a Telexen jelent meg. Miközben a probléma nyilvánvaló, a Direkt36 kutatásai szerint a kormány és az állami szervek nem tesznek komoly erőfeszítéseket a megoldására.

Nehogy megijedjenek az emberek

Sőt, a Direkt36 cikke szerint az állami szervek mindent elkövetnek azért, hogy eltitkolják a betegek és valójában még az egészségügyben dolgozók elől is, hogy mennyire súlyos a helyzet, és hogy mely kórházakban kellene különösen odafigyelni a fertőzések visszaszorítására. Az oldal szerint

a magyar állam és a politikusok tisztában vannak a probléma súlyával, de szándékosan és változatos eszközökkel titkolják, hogy valójában mi a helyzet az egyes kórházakban, nehogy „megijedjen a lakosság”, és több energiát fektetnek a tagadásába és a szőnyeg alá seprésébe, mint a megoldásába.

A Direkt36 emlékeztetett arra, hogy 2021-ben korábban elképzelhetetlenül sok, számítástól függően mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak az egészségügyi intézmények, és az esetek csaknem fele halállal végződött. Ebből 1400 esetben maguk a kórházak elismerték azt is, hogy a kórházi fertőzés szerepet játszott a betegek halálában. 2022-ről még nincs elérhető adat.

A Híradó 2016-ban számolt be arról, hogy a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet, beperelte az ÁNTSZ-t, mert nem adják ki a kórházi fertőzésekről szóló részletes adatokat.


2017-ben pedig arról számolt be a Híradó, hogy nem tudni pontosan hányan halnak meg Magyarországon kórházi fertőzések miatt, az adatokat ugyanis nem adják ki.


2019-ben a Híradó arra hívta fel a figyelmet, hogy szakértő szerint a kórházi fertőzések nagyjából fele megelőzhető lenne, de kevés az egyágyas kórterem a magyar kórházakban ahhoz, hogy el tudják különíteni a kórházi fertőzés gyanús betegeket.


Nyitókép: Híradó

#Belföld#kórházi fertőzések#kórház#állam#kormány#direkt36

Címlapról ajánljuk